Akilov ville bli firad med tårta på årsdagen av lastbilsattacken

Arg för medfångarnas anklagelse om att ha stulit bacon

Livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov, 42, visar inte någon ånger över terrorattentatet på Drottninggatan.

Inne på fängelset ville han istället fira årsdagen av händelsen.

– Jag vill ha tårta och choklad, sa han till kriminalvårdarna.

Akilovs liv innanför murarna på Hall-anstalten präglas av mängder av incidenter med misskötsamhet.

I slutet av juni upptäcktes att han sparat urin i tre petflaskor inne i sin cell. Han uppgav att han skulle vattna växter ute på promenadgården med urinet, något som inte är tillåtet. Han fick därför en tillsägelse om att hälla ut det.

Några månader tidigare, inför treårsdagen för lastbilsattacken som krävde fem dödsoffer och ett tiotal skadade, ville han bli gratulerad och firad. Och frågade personalen hur de skulle göra det. Förutom tårta och choklad ville Akilov ha mat från McDonalds den aktuella dagen, den 7 april.

Personalen förklarade att det inte var aktuellt.

Livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov, 42.
Livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov, 42.

Gömde personalens grilltång

För några veckor sedan fick några av de intagna på Akilovs avdelning grilla under promenadtiden. En medintagen till Akilov bad att få låna en grilltång från personalen då deras egna inte var lika bra. Personalen lånade ut en grilltång – som sedan ”försvann”. Akilov blev utpekad av andra för att veta var den fanns.

I jakt på grilltången dagen därpå sa Akilov att den kanske kunde ligga bakom en mikrovågsugn, där den också hittades. Akilov menade att en medfånge hade gömt den men blev ändå rapporterad för att ha bidragit till att gömma saker.

Anstalten Hall där Rahkmat Akilov sitter.
Anstalten Hall där Rahkmat Akilov sitter.

”Sa att jag stulit bacon”

Personalen har upprepade gånger under året fått ingripa när Akilov kommit i bråk med andra fångar. Han har sagt att han inte pratar med de andra för att de ”skämtar elakt” och sagt åt honom att inte prata med personalen. Bland annat hade medintagna anklagat honom för att stjäla bacon, något som lett till att han inte längre vill hjälpa till med städ och disk, framgår det av dokument Aftonbladet tagit del av.

Vid ett tillfälle i våras gick han ut på avdelningen med en halsduk över ansiktet. Personalen uppmanade honom att ta av sig den med hänvisning till att det råder maskeringsförbud. Han bad dem då ”dra åt helvete”, en händelse som ledde till en varning.

Han har också fått varning för att ha pekat ”fuck off” med fingret till personalen i en övervakningskamera.

Tidigare i sommar fick han en varning för att ha slagit sönder en säkerhetsstol inne i sin cell. Han nekade först men sa sedan att han drämt stolen, som kostar 1 950 kronor, i golvet för att han var missnöjd med inlåsningen.

Med en kapad lastbil mejade terroristen Rahmat Akilov ner folk på Drottninggatan.
Med en kapad lastbil mejade terroristen Rahmat Akilov ner folk på Drottninggatan.

Nej till besökstillstånd

I början av året ansökte Akilov om att få ta emot besök av en person, vars identitet inte är offentlig annat än till initialerna i för- och efternamn. Kriminalvården avslog med hänvisning till att besök av personen ”kan äventyra säkerheten i anstalten eller vara till skada för honom eller annan.”

Ville döda fler

När Akilov genomgick utredning 2018 efter domen bedömdes han uppvisa ”tydliga våldsbejakande extremistiska attityder och legitimerar sina handlingar utifrån främst ytliga politiska resonemang och även djupgående religiösa aspekter.”

Han har uppgett att han inte känner någon skuld efter attentatet utan hade ambitionen att döda och skada fler.

Kriminalvården har sedan återkommande bedömt att han ska vara placerad på säkerhetsavdelning då det finns fortsatt hög risk för rymning, fritagning och fortsatt allvarlig brottslighet.

Blommor vid brottsplatsen.
Blommor vid brottsplatsen.
10 miljoner i jackpott: Expertens stryktips - allt om spikarna här.
Publisert: