SD:s David Lång lämnar – efter rasistisk sång

TT

Publicerad 2024-06-10

SD:s riksdagsledamot sjöng en låt som blivit populär i högerextrema kretsar under partiets valvaka. Arkivbild.

Sverigedemokraternas David Lång lämnar sitt riksdagsuppdrag meddelar partiet. Detta efter att ha sjungit en låt med rasistiskt budskap på EU-valvakan.

Under våren har en version av den franska låten ”L’amour toujours” fått spridning i högerextrema kretsar med texten ”ausländer raus” (”utlänningar ut”) och ”Deutschland den deutschen” (”Tyskland åt tyskarna”). SD:s gruppledare Linda Lindberg säger i ett uttalande att Lång på hennes uppmaning väljer att lämna.

”David Lång har på min uppmaning valt att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Han har suttit i riksdagen sedan vårt inträde 2010 och har gjort mycket bra för partiet. Det förringar inte hans omdömeslösa agerande under gårdagen, vilket han själv har förståelse för.”

David Lång säger att han beklagar händelsen.

”Jag snappade upp den här låten på sociala medier, jag förstår nu att texten har sjungits i sammanhang som jag hittills inte haft någon djupare kunskap om. Det var inte något överlagt från mitt håll, och jag beklagar om någon tagit illa vid sig”, säger han i ett uttalande.

Det var när ”L’amour toujours” spelades på SD:s valvaka under söndagskvällen som riksdagsledamoten David Lång den tyska texten – men tystnade när han fick syn på Expressens reporter.

– Oj shit, spelar du in det här? sade David Lång då, vilket kan höras i tidningens inspelning.

Enligt Expressens reporter försökte han sedan ta inspelningsutrustningen. David Lång har suttit i riksdagen i 14 år.

TT har sökt Linda Lindberg och David Lång.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan angavs fel årstid för när ett klipp fick spridning.

Följ ämnen i artikeln