Passagerarfärja evakuerades efter larm

Misstänkt explosivt föremål hittades inför avgång

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

Stena Lines passagerarfärja M/S Skåne har evakuerats på passagerare.

En röd plastlåda med kablar hittades strax före avfärd från Trelleborg. Polisens nationella bombskydd kallades till platsen – och efter ett par timmar kunde de konstatera att lådan var ofarlig.

1 av 7

Färjan skulle avgå från Trelleborg klockan 22.00 och passagerare, personbilar och lastbilar hade börjat ta plats ombord – när de fick vända och gå av.

Städpersonal hade hittat ett misstänkt föremål någonstans ombord på fartyget. Då tillkallades kaptenen, som i sin tur tillkallade polis. Sedan evakuerades hela båten.

Röd låda med kablar

Enligt räddningstjänsten är det en röd plastlåda med kablar ”och något knappaktigt på” som har hittats i en hytt.

– Vi avvaktar för att polisen är där med bombgruppen. En klädd person ska in och identifiera föremålet och eventuellt skjuta det, säger Anders Ljungdahl, insatsledare vid Trelleborgs räddningstjänst.

Polisen hanterar lådan som ett misstänkt farligt föremål, ”ett explosivt föremål”.

– Det är inget som har briserat, utan det är ett föremål som man misstänker kan vara farligt. I och med att vi skickar dit nationella bombskyddet är det ingen som vill gå nära det, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt.

Klockan 00.40 var bombgruppen klar på platsen. Föremålet var helt ofarligt, meddelar polisen. Ingen anmälan om brott kommer att tas upp.

Larmet: ”Överhängande fara”

Det första larmet till SOS gjorde gällande att det var ”överhängande fara”.

– Vad vi har gjort nu, på polisens uppmaning, är att vi har evakuerat fartyget. Vi hade börjat lasta på bilar och lastbilar och passagerare och de har fått gå av, sa Stena Lines presschef Jesper Waltersson vid 22-tiden.

Färjans passagerare fick vänta i terminalområdet. Det är ännu oklart om det blir någon avgång i kväll.

– Vi försöker ta hand om dem i land, sa Waltersson.

Kan ta 600 passagerare

M/S Skåne är en passagerarfärja som går i trafik mellan Trelleborg och tyska Rostock. Den har kapacitet för runt 600 passagerare, men det är oklart hur många som skulle åka med på kvällens avgång.

Polisen har inga uppgifter om någon eventuell hotbild mot fartyget.

Räddningstjänsten stod redo att rycka in när bombgruppen gick in till lådan.

– Det finns en liten risk att det blir en brand i hytten, sa Anders Ljungdahl vid räddningstjänsten i Trelleborg innan bombgruppen blåste av faran.

Publicerad: