Carl Bildts hårda attack mot Trump: Ett ondskefullt sätt

NYHETER

Världen väntar spänt på vilka olika handelsavtal Donald Trump kan komma att ingå.

Någon som känner stark oro över att USA:s president nu försöker sluta separata handelsavtal med olika EU-länder är tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) som nu riktar hård kritik på Twitter:

”Ett ondskefullt sätt att försöka bryta upp unionen eller bara dum okunnighet?”

Trots att det är mindre än två veckor sedan Donald Trump tillträdde på posten som USA:s president har han inte legat på latsidan.

I en artikel från Fox News säger den brittiska UKIP-ledaren och Trump-supporten Nigel Farage att EU är ”livrädda” för vad den nya världsledaren kan tänkas göra.

Detta då Trump enligt Farage har antytt att USA numera är mer intresserade av att ingå bilaterala handelsavtal med enskilda länder ”bortom byråkraterna i EU”.

”Förnekande om invandring”

Farage har även sagt att ledare som Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, är ”förnekande i Trumps syn på invandringsfrågan”.

Även Donald Trumps nytillträdde handelsrådgivaren Peter Navarro har i Financial Times kritiserat Tyskland och Angela Merkel för att dra fördelar av ”en orättvis handel med den grovt undervärderade euron” och att ”euron är som en implicit Deutsche Mark”. Navarro säger även Tyskland är en av de största hindren för ett handelsavtal mellan USA och EU.

”Tyskland utnyttjar USA”

”Tyskland fortsätter att utnyttja andra länder inom EU samt USA med en implicit Deutsche Mark som är grovt undervärderad” uppger The Guardian.

Någon som nu känner stark oro inför vad Donald Trump kan tänkas göra för olika handelsavtal framöver är Carl Bildt som i en tweet inte skräder orden:

Rapporter om att Trumps tjänstemän erbjuder enskilda EU-länder handelsavtal. Ett ondskefullt sätt att försöka bryta upp unionen eller bara dum okunnighet? frågar sig nu den tidigare utrikesministern.

”Ett elände för oss alla”

På sin blogg förtydligar Carl Bildt sin ståndpunkt ytterligare:

”Vad som allt tydligare kommer ut ur Vita Huset är en allt mer merkantilistisk handelspolitik.”

Carl Bildt skriver vidare att den sortens agerande är ”en tämligen primitiv och utpräglat bakåtsträvande politik” som i förlängningen faktiskt är farlig.

”För EU representerar detta en utmaning. Och viktigare än på länge är ju att EU står samman i sin syn och i sitt agerande. Om enskilda länder skall föras till rakning i Vita Huset kommer resultatet ofrånkomligen att bli ett elände för alla.”

ARTIKELN HANDLAR OM