Donald Trumps styre väcker liv i demokratin

Foto: AFP
NYHETER

Donald Trump skakar om stormakten USA i grunden.

Samtidigt har demokratin kanske aldrig varit så vital som nu.

För även om historien skrivs av vinnaren är det motståndet vi minns.

Den allra mäktigaste västerländska demokratin - Förenta staterna i Amerika - är på väg mot otrygg mark, påstår samhällsmagasinet The Atlantic. Tidningen släpper sin huvudartikel ur marsutgåvan, om hur autokratier byggs upp, i förtid. Undermeningen är tydlig: Trumps styre liknar just nu allt mer en autokrati: ”Om det här hade hänt i Honduras hade vi vetat vad vi skulle kalla det. Det händer här istället och vi är så förvirrade”, skriver artikelförfattaren David Frum, som bland annat varit talskrivare åt George W Bush.

Märkligaste dragen

Om du bott under en sten sedan den 20 januari kommer en snabb påminnelse om några av de märkliga dragen från Trumpadministrationen:

  • Trump vägrar redovisa sina skattedeklarationer, trots att det är praxis för presidenter. En affärsman som säger sig ha lett en mångmiljonindustri världen över håller hemligt exakt vilka inrikes- och utrikes relationer som kan präglas av jäv.

  • Överlämningen av familjekonglomeratet Trump organization sker inte som brukligt till en fond, så kallad ”blind trust”, eller genom försäljning. Trump lämnar över företaget till sönerna. En sådan manöver saknar motstycke.

  • Och så själva politiken: Inreseförbud för medborgare från sju länder, nästan totalt flyktingstopp, tillsättandet av högerpopulisten och tidningsprofilen Steve Bannon inte bara som chefsrådgivare, utan även i det nationella säkerhetsrådet. Och det eviga twittrandet: i helgen anklagade Trump bland annat republikanska senatorer för att ”försöka starta tredje världskriget”.

Här är det förstås på sin plats att påminna om att USA:s demokratiska system är robust, med en federal regering, ett domstolssystem och 50 delstater.

Men det vi ser just nu är ett USA som kan vara på väg att mista sin roll som världens mäktigaste demokrati om Donald Trump fortsätter på samma vis.

Då är det upp till det amerikanska folket, och det är här det blir intressant.

För visst är det sant att historien skrivs av vinnarna. Men det är motståndet vi minns.

Det skapas nya motståndsrörelser

Vi kommer aldrig att glömma Mohammed Bouazizi, frukthandlaren i Tunisien som tände eld på sig själv och blev symbol för den arabiska våren.

Eller Rosa Parks och Martin Luther Kings kamp i den afroamerikanska civilrättsrörelsen.

Det skapas nya motståndsrörelser på USA:s gator just nu.

Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET / 2116
Tioåriga Bella från Nashville, Tennessee, tvingade sin mamma att köra tio timmar enkel väg till Washington DC så att hon kunde gå i kvinnomarschen

Jag kommer själv aldrig att glömma tioåriga Bella från Nashville, Tennessee som tvingat sin mamma att köra tio timmar enkel väg till Washington DC så att hon kunde gå i kvinnomarschen tillsammans med hundratusentals andra den 21 januari. Hennes allvarliga blick och skylten där det stod ”framtiden håller koll på dig” riktad mot Trump i Vita huset.

Politiker reagerar

Vi lär sent glömma Meryl Streeps känga mot Donald Trump på Golden globe-galan.

De som befann sig på någon av USA:s flygplatser i helgen kommer antagligen för alltid att minnas de välkomnande skyltarna och hurrande människorna.

Eller för den delen alla frivilliga jurister och juristorganisationer som snabbt tog sig an de frihetsberövade resenärernas rättsfall - och tillfälligt kunde stoppa en del av Trumps reseförbud.

Nu ser vi även politiker, på båda sidor om Trump, som reagerar mot de rena orättvisor som svarvats fram av Trump och hans allierade och signerats på det mäktiga skrivbordet i Ovala rummet.

Hittills har Trump gjort precis vad man kunde vänta sig med de som protesterat: hånat dem, till och med gett dem sparken, om han kunnat.

Men med ett växande missnöje, bottenlåga förtroendesiffror, och ökande protester visar amerikanerna att de inte tänker låta presidentvalsvinnaren skriva sin historia utan högljutt motstånd.