Rusning till liten bistro – efter stjärnfel

avOskar Forsberg

1 av 3 | Foto: Google
Le Bouche à Oreille i Bourges.

Bordsbeställningarna började strömma in till bistron Le Bouche à Oreille i Bourges, söder om Paris.

Den lokala lilla krogen med ett gäng stammisar hade plötsligt fullt hus tre dagar i rad – innan missen upptäcktes.

Guide Michelin hade tagit fel på ort - i själva verket var det en annan ”Le Bouche à Oreille” som skulle ha haft stjärnan.

Krögaren Veronique kunde inte tro sina ögon när telefonen på restaurangen började gå ordentligt varm i veckan. Gourmander från när och fjärran var plötsligt mycket nyfikna och intresserade av hennes lilla restaurang i orten Bourges, söder om Paris.

– Jag drunknar i bokningar. Jag har nya kunder som vill bord för tre eller för fyra, och samtidigt har jag ju mina vanliga stamgäster. Problemet är att jag inte har så stor lokal och vi är dessutom bara två som jobbar, säger hon till tidningen Le Parisien.

Förväxling

De angelägna, hungriga nya kunderna ville äta buffé, gryta eller dagens meny (plat du jour) med bordsvin för 12,50 euro.

Men det hela var för bra för att vara sant - lagom till helgen fick Veronique och hennes kock Penelope en förklaring.

Stjärnan var inte comme il faut – den anrika Guide Michelin, som betygsätter goumetrestauranger, hade nämligen förväxlat Veroniques lilla krog med en annan större restaurang med samma namn.

Det var i själva verket Le Bouche à Oreille i Essone i Boutervilliers, med en meny med priser från 48 euro, som skulle ha haft stjärnan från Guide Michelin.

– Det har blivit ett tekniskt fel, vi har bett om ursäkt till de två restaurangerna och vi är ledsna om kunder har blivit lurade, säger Claire Dorland-Clauzel på Guide Michelin till Le Parisien.

Stjärnkock: ”En liten miss”

Lagom till helgen var dock allt mise en place igen och på båda restaurangerna tar man det hela med ro.

Veronique i Bourges är nöjd och säger till Le Parisien att all deras mat är hemlagad. Hon hoppas också att gästerna blev nöjda.

På den tjusiga restaurangen med samma namn i Essone arbetar stjärnkocken Aymeric Dreux. Han hymlar inte med att han är nöjd över uppmärksamheten, trots den anrika guidens faux pas.

– Det var en liten miss som inte gjorde någon skada. Det har dessutom rättats till. Jag ringde restauratören i Bourges och hela händelsen fick oss att le. En stamgäst frågade till och med: ”Har du flyttat?”, säger han till Le Parisien.

ARTIKELN HANDLAR OM