Uppgifter: Kvinnan fick 800 kronor för att mörda Kim Jong-Nam

1 av 4
NYHETER

Den 25-åriga kvinnan fick motsvarande 800 kronor för vad hon trodde var ett tv-skämt.

Nu är hon misstänkt för att ha giftmördat Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong Un.

Samtidigt ska myndigheterna söka igenom flygplatsen där Jong-nam angreps i jakt på rester av ämnet som dödade honom.

Siti Aisyah, 25, trodde att hon och en vännina smetade babyolja i ansiktet på Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas hårdföre diktator Kim Jong Un. Detta skulle dokumenteras och sedan ingå i ett skämtsamt tv-program.

Åtminstone är det så som Aisyah beskrivit händelserna på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur i förra veckan. Men i själva verket förgiftade de två kvinnorna Jong-nam med den dödliga nervgasen VX, som FN klassar som ett massförstörelsevapen. Han avled senare på väg till sjukhus.

”Fick 90 dollar”

Indonesiskan Siti Aisyah och hennes vännina, som är från Vietnam, sitter häktade för mordet. Andriano Erwin, Indonesiens viceambassadör i Malaysia, har träffat henne. Enligt honom har Aisyah sagt att hon fick 90 dollar, motsvarande drygt 800 kronor, för att utföra angreppet.

25-åringen uppges vara mycket starkt berörd av det inträffade.

– Hon vill inte att familjen ska bli ledsna över att se henne sitta frihetsberövad. Hon vill bara att vi ska säga till hennes mamma och pappa att de ska ta hand om varandra och inte vara oroliga, säger Andriano Erwin till nyhetsbyrån AP.

Ska genomsöka flygplatsen

VX är ett mycket dödligt nervgift. Små mängder räcker för att på kort tid ta livet av en människa.
Under helgen kommer malaysisk polis söka igenom flygplatsen för att försöka hitta rester av ämnet. Experter på såväl biologiska och kemiska stridsmedel samt kärnvapen ska medverka i insatsen, enligt polisen.

Vill förhöra diplomat

Regimen i Nordkorea har pekats ut som ansvarig för mordet. Fyra nordkoreanska män misstänks ha försett de två kvinnorna med giftet. Männen ska sedan ha flytt till hemlandet.

Nordkorea har nekat till inblandning i dådet, men utredningen har ändå lett till en diplomatisk kris mellan de två länderna. Denna skärptes på lördagen. Då öppnade myndigheterna i Malaysia för att efterlysa Hyon Kwang Song, andrasekreterare på Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur. Utredarna har tidigare sagt att de ska ge diplomaten ”rimlig tid” att frivilligt inställa sig till förhör. Det är i nuläget oklart på vilket sätt Kwang Song misstänks vara inblandad i fallet.

ARTIKELN HANDLAR OM