”Femsekundersregeln” godkänns av forskare

avJonna Claesson

Publicerad:
Foto: TT

Enligt forskaren Anthony Hilton är mat som har tappats på golvet ofarligt att stoppa i munnen, åtminstone om man utgår från den så kallade "femsekundersregeln", skriver brittiska Independent.

Kan du verkligen äta något som har tappats på golvet om du bara plockar upp det tillräckligt snabbt, eller är det en myt? Nu säger Anthony Hilton, professor i mikrobiologi vid engelska Aston University, att du kan äta mat som du tappat på golvet om du har den omdiskuterade "femsekundersregeln" som utgångspunkt.

Anthony Hilton började undersöka den mytomspunna "femsekundersregeln" tillsammans med ett forskarteam redan 2014. Resultatet visade att tiden är en viktig faktor för hur många bakterier som faktiskt överförs från golvet till maten.

– Vi har funnit bevis för att överföringen av bakterier från golvytor inomhus är ofattbart små, sa han i ett pressmeddelande.

Men mängden bakterier beror också på vilken typ av mat du har tappat på golvet, förklarar Anthony Hilton.

– Vår studie visar att både typen av golv och typen av mat samt längden maten har legat på golvet, kan spela en roll i hur mycket bakterier som överförs, sade han till Independent.

Mattan är – något överraskande – den minst bakterieöverförande ytan och detta på grund av att dess struktur minskar kontaktytan med maten.

Anthony Hilton kommer att demonstrera hur ”fem-sekunders regeln” fungerar på The Big Bang Fair - en hyllning till vetenskap, teknik, teknik och matematik (STEM) för ungdomar - som öppnar på onsdag vid NEC i Birmingham 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Birmingham

Teknik