Helgen bjuder på superväder

... Och här håller vårvärmen i sig

NYHETER

Sommartider hej hej, ­sommartider – om du ­kollar på klockan i natt.

Men kollar du på termometern lär du inte heller bli besviken.

– Södra halvan får ­superhärligt väder, säger meteorologen Christoffer Hallgren på Foreca.

Foto: Nickals Blom
I dag ska det vara soligt och fint i nästan hela landet med upp till tio grader ­i söder och noll till fem plusgrader i norr. ”Det blir superväder och årets högsta temperaturer i både Svealand och Götaland. Det blir ännu mer vår än vad det har varit tidigare”, säger Christoffer Hallgren på Foreca.

Snacka om superhelg. Lön på kontot och riktigt vår­väder som drar in från brittiska öarna. I natt ställer vi också fram klockan en timme och går över till sommartid.

Hårda vindar i norr

I dag ska det vara soligt och fint i nästan hela ­landet med upp till tio grader ­i söder och noll till fem plusgrader i norr. Under natten får Norrland en del regn.

Morgondagens väder blir extremt – men på helt olika sätt. I norr blir det väldigt blåsigt och i söder mängder av sol och värme.

– Det stora utropstecknet för Norrland är friska och tidvis hårda vindar med vindbyar som blir hårda ­eller mycket hårda. Kanske kan de nå stormstyrka. I Lapplandsfjällen kan det bli upp till ­orkanstyrka i vind­byarna, säger Christoffer Hallgren på Foreca.

– Eventuellt kan träd dras med. Jag har pratat med Trafikverket tidigare och de är förberedda och har vidtagit åtgärder.

Kan bli 14-15 grader

I söder är det däremot riktigt varm luft som drar in med upp mot 14-15 grader på sina håll – till och med så långt norrut som Gävle. ­Götaland och Svealand kan räkna med minst tio grader. Viss blåst kommer att hitta ner i de här delarna också.

– Det blir superväder och årets högsta temperaturer i både Svealand och Götaland. Det blir ännu mer vår än vad det har varit tidigare, säger Christoffer Hallgren.

”Fram till nästa helg”

Veckan börjar med högtrycksbetonat väder med fortsatt mycket sol och fina dagstemperaturer – även om de kanske inte når upp till morgondagens topp­noteringar.

– Värmen håller i sig lite grann. Det blir tio-tolv ­grader på de flesta håll i Götaland och Svealand.

För Norrlands del avtar vindarna, men man får en ny omgång på måndagskvällen med som värst stormstyrka i fjällkedjan.

– Den riktigt varma luften håller nog i sig fram till nästa helg. Sen kanske det blir successivt lite lägre. I Götaland och Svealand blir det över tio grader flera ­dagar i följd, säger Christoffer Hallgren.


LÖNEHELG - Vad ska man tänka på

Ingela Gabrielsson är ­familjeekonom på Nordea:

Börja med att titta bakåt på månaden som passerat. Var det ekande tomt i plånboken eller fanns det pengar kvar? Ligger man efter med något måste man ta itu med det på en gång.

Det är ny månad. Lugna ner dig lite och fall inte för alla erbjudanden på stan. De kör ju extra hårt inför en lönehelg. Men det kommer alltid nya erbjudanden. Det är aldrig sista chansen.

Titta framåt. Det är mycket som händer under ­sommarhalvåret - då är det bra att ha beredskap.

Underbart ­väder är gratis. Njut av solen och värmen - rusa ­inte ut på stan.

TRÄDGÅRDSTIDER - Det här kan du börja med

Eva Rönnblom, trädgårds­expert:

Vårfukt i marken – då är det ­jätteviktigt att man tar det första ogräset. Det är nu man ska börja – sen när det torkat är det svårt att få bort.

Kratta – gör man det ­ordentligt i häckar får man med övervintrade sniglar ­innan de börjar lägga ägg.

Hälsa våren välkommen genom att köpa krukor med förodlade tulpaner, påskliljor och narcisser. De tål att det blir kallt. Plantera ut dem när du haft dem vid entrén och njutit av dem.

Ta fram och se över trädgårdsredskap och trädgårdsmöbler så att du både kan ­arbeta och sitta och njuta i trädgården nu när det blir fint väder.

GRILLVÄDER - Tänk på det här

Jon Hansson, grillexpert:

Tänk på att temperaturen är lite kylig. Det tar lite längre tid att grilla. Är det 5 och inte 25 grader ute gör det skillnad på grilltiden.

Använd stektermometer – det är en bra försäkring så att man inte sabbar köttet.

Grönsaker är trendigt. Det blir väldigt gott att grilla grönt. Primörsäsongen har inte kommit igång. Men nåt som är gott är broccoli och bacon. Har man en klotgrill med lock kan man grilla ett helt broccolihuvud på låg värme.

I Sydeuropa är grillad sardin populärt. Här kan man grilla hela strömmingar på het grill någon minut på varje sida. Med lite pressad citron efteråt blir det våldsamt gott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca