Lara födde tvillingar – dog på sjukhuset

1 av 3 | Foto: PRIVAT
För två år sedan födde Lara, 32, två tvillingflickor på Centralsjukhuset i Kristianstad. Barnen förlöstes med kejsarsnitt, vilket Lara ville ha även denna gång. Men läkaren sa nej. ”Han sa: Jag vet vad som är bäst”, säger Laras kusin Anmar Saadi.
NYHETER

Fyra dagar efter för­lossningen på Centralsjukhuset Kristianstad dog nyförlösta mamman Lara, 32.

– Sanslöst. Vad har de gjort?! säger hennes kusin, Anmar Saadi, upprört.

Födseln tycktes förlöpa utan problem då Lara Saleem Yousif Al-Jizani och hennes make Muhammed fick sina efterlängtade tvillingpojkar i fredags kväll.

– Hon hann se sina barn och var glad, säger kusinen som tolkar åt den förkrossade fadern.

Muhammed kommer från Irak och pratar inte så bra svenska, men berättar via kusinen att han var med sin fru när en läkare kom in till dem före midnatt för att avlägsna moderkakan.

– Läkaren drog hårt i moderkakan, flera gånger. Lara­ sa åt honom att det gjorde ondare än när hon födde barnen, säger Anmar Saadi.

Hjärtat stannade

Efteråt började hon blöda kraftigt. Blodförlusten fick blodtrycket att sjunka.

– Läkaren visste inte vad han skulle göra, uppger Muhammed som fick veta att det gått hål på liv­modern.

En akut operation var nödvändig.

Lara fördes till en operationssal där flera läkare försökte hålla den nyförlösta mamman vid liv. I efterhand har familjen fått veta att hon fick hjärtstillestånd. Först efter 30 minuter lyckades läkarna få liv i henne.

– De har berättat att hjärnan var utan syre så länge att den troligtvis inte gick att rädda, säger kusinen.

Vid 03- tiden på natten fick maken veta att Lara lagts i respirator. På så sätt höll man henne vid liv ytterligare 48 timmar i väntan på röntgenbilder som kunde bekräfta det alla­ befarat - att skadorna var så allvarliga att hon var hjärndöd.

’Ville ha kejsarsnitt’

Enligt kusinen fick maken­ Muhammed besked om att de livsuppehållande­ åtgärderna på intensivvårdsavdelningen skulle­ avslutas och i tisdags kväll stängdes respiratorn av. Sjukhuset bekräftar uppgiften.

– Hon dog efter läkarnas fel. De har anmält sig själva. De vet att de gjort fel. Vilken vård vi har, säger Anmar Saadi och undrar varför Lara inte fick kejsarsnitt när hon bad om det.

För två år sedan fick Lara­ och Muhammed två tvillingflickor på samma sjukhus. Då de hade förlösts med kejsarsnitt ville hon ha det även denna gång.

För kusinen har Muhammed berättat att Lara diskuterat det med sin läkare veckan före förlossningen, men att läkaren då sagt att det var han som bestämde:

– Jag vet vad som är bäst, sa han.

Ska granskas internt

Under gårdagen anmälde sjukhuset sig självt till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndig­heten kommer att utreda fallet för att se om sjuk­huset brustit på något sätt. Utöver en oberoende granskning av utomstående experter ska sjukhuset starta en intern granskning.

De närmast anhöriga är kritiska till hur Lara behandlats och vill att hela­ sjukhusledningen ställs till svars.

– Lara var en fantastisk mamma, omtyckt av alla. Hon var utbildad datatekniker som valt att vara hemma med sina döttrar. Nu visste hon att hon skulle få två söner och såg fram emot det. I stället står fyra små nu utan sin mamma, säger hennes kusin.

Pojkarna var på läkarkontroll i går och är enligt Anmar Saadi helt friska. De är liksom småflickorna hos sin farmor medan kusinen och Laras bror hjälper barnens pappa att ordna begravningen. På fredag är det sagt, men de vet inte säkert.