Flyktingsituationen

Marias elever samlar in pengar för att besöka utvisad kompis

Av: 

Christina Smedbakken

NYHETER

När Lukas familj skulle utvisas till Georgien valde de att fly till ett annat land. Nu samlar klasskompisarna in pengar för att kunna åka och hälsa på sin saknade vän.

– Det var som att man gick sönder på något vis när han försvann, säger klassens lärare Maria Smedberg.

”Vi i 8c vill samla ihop pengar för att försöka åka till våran klasskompis som blivit utvisad. Därför säljer vi Newbody.”

Så börjar det handskrivna brev som satts upp på ett gym i Gullspång. Det är undertecknat av Lukas klasskompisar på Gullstensskolan.

– Det har varit jättejobbigt för eleverna. När vi fick veta om utvisningen blev de jätteledsna och grät. Jag har jobbat som lärare i många år men aldrig varit med om att tonåringar hänger runt halsen på en och bara gråter, säger klassens lärare Maria Smedberg.

Valde att fly

Femtonåringen och hans familj fick utvisningsbeslutet i oktober. Att återvända till Georgien var dock inte ett alternativ – de skulle inte vara trygga där. I december valde de därför att lämna Sverige innan utvisningen hunnit genomföras.

– De har flytt till ett annat europeiskt land, de inte kan återvända till Georgien. I början bodde de i en bil. De har fortfarande ingenstans att bo men Svenska kyrkan och hjälporganisationer i landet hjälper dem några dagar åt gången, säger Maria.

FAKTA: 99% av georgierna får nej till att stanna i Sverige – så är läget i landet

Luka och hans två bröder, 18 och sju år gamla, bodde i Gullspång med sina föräldrar i fyra år. De pratar perfekt svenska och hade höga betyg. Skolan var viktig för dem och storebror skulle snart ha tagit studenten. Nu går inte det. Enligt Maria mår familjen mycket dåligt och den sjuårige brodern har lagts in på sjukhus för oro och magproblem.

Pengar och buss

Den äldste brodern har skrivit en fullmakt åt Maria för att hon ska kunna begära ut familjens handlingar och överklaga utvisningsbeslutet. Överklagan måste vara myndigheterna tillhanda i mitten av april.

– I överklagan ska jag skriva att utvisningsbeslutet strider mot barnkonventionen. Man förstör barns liv, säger Maria.

För att klassen ska kunna åka och hälsa på Luka i nian behöver de samla in mellan 50–60 tusen kronor. De behöver även en buss att åka i. Maria är osäker på om de kommer att lyckas, men menar att försöket får klasskompisarna att kännas sig mindre maktlösa.

– Mitt mål är ju att han ska kunna flytta tillbaka till Sverige igen. Då kan vi åka på skolresan med full klass tillsammans med vår Luka, säger Maria Smedberg.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Så många får ja till att stanna – lista land för land

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingsituationen

Gullspång

Georgien