Rektorn rusade mot skolskytten – hyllas som hjälte

NYHETER

När den tonårige pojke drog vapen på skolan i franska Grasse störtade rektorn emot honom – och sköts framför sina elever.

Nu hyllas han som en hjälte.

– Vi undvek nätt och jämnt det värsta, säger Frankrikes utbildningsminister Najat Vallaud-Belkacem.

1 av 6 | Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN

Eleverna på skolan i franska Grasse hade just tagit lunch när den tonårige gärningsmannen, en skolkamrat till dem, dök upp med flera vapen och en ryggsäck med en hemgjord sprängladdning.

När han drog fram sitt första vapen, ett hagelgevär, sprang skolans rektor emellan för att försöka lugna ner honom. Rektorn sköts i armen.

Frankrikes utbildningsminister Najat Vallaud-Belkacem hyllar nu rektorn som en hjälte.

– Vi undvek nätt och jämnt det värsta, säger hon, enligt nyhetsbyrån AP.

Hade hyllat Columbine

Fyra personer sköts, men ingen fick allvarliga skador. Ytterligare sex personer skadade sig i tumultet som uppstod när larmet gick på skolan. På torsdagskvällen var bara en person kvar på sjukhus.

Ministern Vallaud-Belkacem beskriver det som hände som ”en galen handling av en skör ung man som är fascinerad av skjutvapen”. På 16-åringens Facebook-sida har han lagt upp mängder av grova våldsbilder och hyllningar till skolskjutningarna i Columbine och Colorado, i USA.

Det finns inga misstankar om terrorism.

– Elevens motiv ser ut att vara kopplat till dåliga relationer med andra elever på den här skolan, där det ser ut som att han haft vissa svårigheter att smälta in, säger åklagaren Fabienne Atzori, enligt AP.

Barnen sms:ade hem

15-åriga Mokhtaria berättar för nyhetsbyrån AFP att hon stod vid skolans garage och rökte efter lunchen.

– Vi såg folk som kom ner och skrek ”Det är en galning som skjuter på folk”. Vi sprang, berättar hon.

Sonia, 42, berättar att hennes 16-åriga dotter skickade ett sms klockan halv ett:

”Vi kommer att dö, någon har en pistol. Jag älskar dig, mamma. Hej då!”

Efter att den beväpnade pojken skjutit de tre eleverna och rektorn greps han av polis, utan att göra något motstånd.

Fortfarande undantagstillstånd

När larmet om den beväpnade 16-åringen gick stängdes alla skolor i Grasse igen. Polisen ryckte ut till samtliga – och slog ring om den byggnad i centrum där flera av stadens kända parfymföretag huserar.

I Frankrike gäller fortfarande undantagstillstånd efter flera terrorattackerna i Paris och Nice. Dessutom är säkerheten förhöjd inför det kommande presidentvalet.

När höstterminen drog igång i höstas hade 3 000 av den franska arméns reservister kallats in för att höja säkerheten vid landets skolor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike