Sven Melander om SD-toppens attack: ”Nej, jag är inte kommunist”

avSusanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFTONBLADET

Att komikern Sven Melander kallar Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson för ”landsförrädare” i en video fick den senare att se rött.

På Facebook beskyller SD-toppen Mattias Karlsson Sven Melander för att vara kommunist.

– Det är guilt by association, att man buntar ihop mig med andra människor, säger Sven Melander till Aftonbladet.

Att bli kallad landsförrädare av en kommunist får mig att känna mig ungefär lika träffad som om Melanders karaktär ”Berra” i Sällskapsresan skulle beskylla mig för att ha alkoholproblem”.

Så skriver Sverigedemokraten Mattias Karlsson på Facebook.

Sven Melander har spelat in en video där han kommenterar och kritiserar Jimmie Åkessons och Mattias Karlssons artikel i Wall Street Journal. Det beror på att Sven Melander är kommunist, skriver Mattias Karlsson i inlägget som illustreras av en bild på skådespelaren Weiron Holmberg, som spelade karaktären Robban i ”Sällskapsresan”.

Melander var också nära vän och bandkollega med den kommunistiske diktaturkramaren Björn Afzelius”.

Sven Melander känner inte igen sig i beskrivningen.

– Nej nej, jag är inte kommunist. Björn Afzelius var kommunist, men det har jag aldrig varit. Som spännande kuriosa kan man ju säga att Weiron Holmberg är fullblodskommunist. Det har han stått för hela sitt liv. Men jag förstår inte vad det har med mig att göra. Vi gjorde ”Sällskapsresan” ihop. Och sedan var vi prisutdelare ihop på en Kristallengala.

– Om man tar bort allt om ”kommunist”, så har han ju rätt att jag har skojat och sagt att han och Jimmie Åkesson är ”landsförrädare”, att det de har gjort är som att heja på Norge i skidor. Man kan ju inte beskylla honom för att ha någon form av humor. Men det intressanta är att han tillmäter det sådan betydelse att han svarar på det, säger Sven Melander.

Efter videon har Sven Melander tagit emot mycket positiv feedback från sina följare – samt ”en beskärd del” negativa kommentarer.

– ”Pajas”, var det någon som skrev. Det tycker jag faktiskt var lite gulligt. Det är ju det jag är, säger Sven Melander.

Vissa skriver att Sven Melander inskränker Åkessons och Karlssons yttrandefrihet.

– Herregud. Det här är ju två riksdagsmän. En är partiledare. De har inget underskott av yttrandefrihet.

Karlsson: ”Kunde inte ta åt mig mindre”

Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att han själv inte kallar Melander för kommunist, utan att han i inlägget refererar till tidningen Aktuellt i Fokus.

Även om Sven Melander inte är kommunist tycker Mattias Karlsson att vare sig han eller Jimmie Åkesson är landsförrädare.

– Nej, verkligen inte. Jag kan inte ta åt mig mindre, med tanke på att jag ägnat 20 år av mitt liv åt att slåss för den kultur och det land som jag älskar. Det är min drivkraft, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM