Starka reaktioner på läckta abortdokumentet

Uppdaterad 2022-05-08 | Publicerad 2022-05-04

Det läckta dokumentet om att stryka aborträtten från grundlagen visade sig vara äkta. Effekten har blivit en politisk jordbävning.

Många kommer att ge sig ut på gatorna och demonstrera.

Andra har inlett sin jakt på läckan.

Stormen började med att nättidningen Politico publicerade ett utkast till yttrande från högsta domstolen.

Domstolen har nu bekräftat att dokumentet är äkta.

Enligt utkastet på 98 sidor vill en majoritet omkullkasta den avgörande domen kallad ”Roe vs Wade” från 1973 som ger kvinnor rätt att göra abort fram till vecka 24.

Vägen skulle då bli fri för delstater att bestämma om abort ska vara lagligt eller inte.

– Motståndarna till lagen vill straffa kvinnor och ta ifrån dem rätten att bestämma över sina egna kroppar. Republikanska lagstiftare i delstater över landet gör lagen till ett vapen mot kvinnor, säger USA:s vicepresident Kamala Harris, enligt CNBC.

Undersökningar, exempelvis från Pew och ABC, visar emellertid att en trygg majoritet av amerikanerna står bakom en stark aborträtt.

Det läckta dokumentet om att slopa aborträtten har utlöst en politisk jordbävning i USA.

”Vi kommer ta fajten”

Utanför domstolsbyggnaden har rivaliserande demonstranter slutit upp.

– De ska inte kunna komma undan med det här. Vi är fler än dem och vi kommer att ta fajten, säger Wendy Hamilton till Reuters.

– Det här river ner allting vi har kämpat för, säger en annan demonstrant.

Deras meningsmotståndare skanderar i stället ”Roe vs Wade måste bort”.

– Jag brinner för livet. Det vore stort att se ”Roe vs Wade” bli omkullkastad, säger demonstranten Emma Heussner till Reuters.

Republikanernas minoritetsledare i Senaten Mitch McConnell.

Republikaner: Sätt dit den skyldige

Chefsdomaren John Roberts betonar att utkastet varken är ett beslut eller en slutlig ståndpunkt. Att läcka utkastet kallar han däremot för ett förtroendesvek och en skymf mot domstolen. Domstolen ska nu inleda en utredning av läckan.

Det mullrar också från Republikanerna där flera politiker kräver en federal brottsutredning för att sätta dit den skyldige.

– Denna laglösa handling bör utredas och straffas. Chefsdomaren måste gå till botten med det här och justitiedepartementet måste väcka åtal om det är tillämpligt, säger Mitch McConnell i ett uttalande, enligt New York Times.

Senatorn Ted Cruz spekulerar i att det troligen är någon ”vänstervriden kontorist” som bär skulden, enligt NBC.