Missen i nya passen – ortnamn felstavat

Språkvetaren: ”Pinsamt”

Uppdaterad 2022-04-29 | Publicerad 2022-04-28

I de svenska passen har bokstäverna u och o i Nikkaluokta bytt plats.
I de svenska passen har bokstäverna u och o i Nikkaluokta bytt plats.

En språkmiss har smugit sig in i de nya svenska passen. I ortnamnet Nikkaluokta har två bokstäver bytt plats, rapporterar SVT.

Nu ska polisen åtgärda felet – men det kan dröja upp till ett år.

Det är ett rejält tryck på nya pass i Sverige. Den som i dagsläget behöver ett nytt pass kan behöva vänta i flera månader på sin tur. Mitt i kaoset har ytterligare en miss upptäckts, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Språkvetaren Jussi Karlgren upptäckte att orten Nikkaluokta, som förekommer i sidorna innan själva id-uppgifterna, blivit felstavad.

– Det är lite lustigt att statsmaktens företrädare som dekorerar sina trycksaker med ortnamn inte orkar kontrollera hur de stavas, säger Jussi Karlgren till kanalen.

”Mer än lovligt pinsamt”

Nikkaluokta, som ligger utanför Kiruna, kan stavas på flera sätt. Men i passet förekommer en helt ny stavning. Bokstäverna u och o har bytt plats: Nikkaloukta.

Orten stavas på nordsamiska Nihkkáluokta och på meänkieli Nikkulahti. Men ”Nikkaloukta” är alltså bara ett misstag.

Polisen beklagar felstavningen och menar att det beror på en korrekturmiss. Felet ska åtgärdas – men det kan dröja upp till ett år.

– Det är ju mer än lovligt pinsamt. Polisen får skaffa lite tippex. Det här går att lösa snabbare, säger Jussi Karlgren till SVT.

De nya passen är fortfarande giltiga, trots missen.

LÄS VIDARE