Magdalena Andersson

Rådgivaren Göran Perssons uppmaning till Magdalena Andersson

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

GÖTEBORG. Göran Persson tog in Magdalena Andersson i maktens korridorer på 1990-talet.

Inför partiledarvalet har de båda haft kontinuerliga samtal – nu ger han sin tidigare skyddsling följande råd:

– Lägg fram de attraktiva förslagen och argumentera väl för dem och du kommer att se att det kommer finnas de som vill vara med och genomföra det, de du kanske minst anade.

Tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson satt på första parkett när Magdalena Andersson valdes till ny partiledare. När Aftonbladet träffade honom kort efter var han märkbart tagen av situationen.

– Jag blir vansinnigt rörd vid sådana här tillfällen. Varm inombords, glad och också lite stolt. Jag har ju varit med på hela resan.

Partiledaren och ex-partiledaren har ett starkt band till varandra. Magdalena Andersson startade sin politiska karriär på allvar när Göran Persson erbjöd henne arbete som sakkunnig hos honom i mitten av 1990-talet. Hon arbetade sedan nära honom under många år.

De har haft återkommande samtal även efter att Persson lämnade politiken. 2017 kunde Aftonbladet berätta att Andersson som finansminister bjudit in Persson till Rosenbad för politiska överläggningar.

Magdalena Andersson väljs till ny partiledare på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Villig att ge ett och annat råd

De har kontinuerlig kontakt även idag.

– Men det är på Magdas villkor. Det är väldigt vanskligt för mig att börja lägga mig i, det ska jag inte göra. Men när hon frågar om något är jag mer än villig att ge ett och annat råd, säger Persson.

Och det händer att hon gör det?

– Ja, det händer att hon gör det ja, säger Persson och skrattar.

Ett av hans råd till den nya S-ledaren är att alltid se till att ta initiativet för att få igenom så mycket som möjligt av sin politik.

– I alla sammanhang är det så att den som tar initiativet hittar en partner. Det gäller inte bara i politiken utan i livet i övrigt. När politiken präglas av svårigheter att få ihop allianser så ska man inte spela för mycket och fundera så mycket på det, säger han.

Margot Wallström och Göran Persson på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Nej till LO:s förslag om pensioner

Det gäller att argumentera för sina politiska förslag och ta emot stöd från andra partier.

Gäller rådet till exempel pensionerna, det har kommit förslag från LO om just detta?

– Jag vet inte vilket förslag hon vill lägga på pensionssidan. Men det är ett sådant område som är öppet för initiativ. Där har hon att väga två saker, slå vakt om pensionssystemet och se till så att det ger vettiga nivåer för den som ska leva på sin pension. Där kan du få en konflikt.

LO vill att S lägger förslag om höjd pension i riksdagen och öppnar för V och SD:s stöd. Är det vettigt?

– Nej, det tror jag absolut inte på som parlamentarisk strategi. Det öppnar bara för att i olika sammanhang bjuda in Sverigedemokraterna. Pensionssystemet funkar så att ska du höja pensionerna, då måste du in med mer pengar. Och mer pengar, det är att nu avstå från konsumtion. Då får man ta in det i en lönerörelse, så det blir på riktigt. Ta fram pengarna, det finns inga gratisluncher. 

Märkligt att rösta ner en kvinna

Hur ska S förhålla sig till V:s krav på att förhandla med dem?

– Jag tycker det är märkligt att Vänsterpartiet först släpper fram Stefan Löfven efter något typ av samtal. Sedan när Löfven ska ersättas ett par månader senare, med samma politik men med en kvinnlig kandidat till statsministerposten, så hotar de med att rösta nej. Jag tycker det är mycket underligt. 

Varför är det underligt just för att det är en kvinnlig kandidat?

– Jag tycker det vore märkligt om Dadgostars bidrag skulle vara att stoppa Magdalena Andersson och därmed indirekt öppna för Ulf Kristersson. 

”Magdalena är en hårt arbetande person som inte vill ha fel. Och inte göra fel. Hon har väldiga krav på sig själv”, säger Göran Persson.

Mån om detaljer

Tror du att V:s hot kommer att påverka hennes möjligheter att bli statsminister?

– Nej det tror jag inte. Och gör det det så är det så, det finns ingen anledning att dras in i det där spelet.

Minns du ditt första intryck av Magdalena Andersson?

– Ja, och det består. Magdalena är en hårt arbetande person som inte vill ha fel. Och inte göra fel. Hon har väldiga krav på sig själv. Hon pluggar och förbereder sig och är mån om detaljer. Det är viktigt. Det är ofta de små sakerna som stjälper stora resonemang om det blir fel. Och hon har integritet, det tycker jag är väldigt bra och viktigt.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Göran Persson