C-stämman kan backa om omskärelse av pojkar

Av:  TT

Centerledaren Annie Lööf beklagade Centerstämmans beslut 2019 att vilja förbjuda omskärelse av pojkar. Nu tycks stämman vara på väg att upphäva beslutet. Arkivbild.
Centerledaren Annie Lööf beklagade Centerstämmans beslut 2019 att vilja förbjuda omskärelse av pojkar. Nu tycks stämman vara på väg att upphäva beslutet. Arkivbild.

Centern kan vara på väg att upphäva sitt eget krav på förbud mot omskärelse av pojkar. Ett beslut som fattades av Centerstämman 2019 och väckte hård kritik.

Partiledningen varnade 2019 stämman för att föreslå ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse av pojkar.

– Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, sade partiets vice ordförande Anders W Jonsson då.

Men det blev efter en intensiv debatt stämmans beslut 2019.

Partiledaren Annie Lööf, som själv förordade ett förbud som färsk riksdagsledamot, beklagade också beslutet och framhöll att det inte är något som partiet kommer att skriva riksdagsmotioner om.

Reaktionerna lät heller inte vänta på sig.

– Folk är väldigt upprörda. Vi ser det som en allvarlig markering, sade Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Trots det har förslaget funnits kvar och till årets stämma fanns det inga motioner eller förslag från partiledningen att ändra på stämmobeslutet.

Men kommittén som behandlar motionerna om en starkare liberal demokrati föreslår nu till stämman att icke-medicinsk omskärelse av pojkar ska fortsatt vara tillåtet i Sverige. Kommittén var inte enig i beslutet.

Frågan avgörs på stämman i eftermiddag.

Publisert: