Stökigt vid Zemmours första kampanjmöte

Av:  TT-AFP-AP-Reuters

Éric Zemmour har sparkat igång sin valkampanj.
Éric Zemmour har sparkat igång sin valkampanj.

Den radikale högerprovokatören och presidentaspiranten Éric Zemmour höll sitt första kampanjmöte utanför Paris på söndagen, med en paroll om att ”återerövra” Frankrike.

Det uppstod bråk i lokalen och i Paris demonstrerade meningsmotståndare.

Tusentals anhängare till 63-årige Zemmour var på plats i en mässhall i Pinteville norr om Paris och viftade med trikolorer. Det jublades varje gång Zemmour sade att han vill ha ”noll” invandring och buades varje gång han nämnde den sittande presidenten Emmanuel Macron. Män var i klar majoritet i folkmassan.

– Insatserna är enorma. Om jag vinner kommer det att bli starten för att vinna tillbaka det vackraste landet i världen, sade Zemmour bland annat i sitt tal, där han också förde fram teorin om att fransmän aktivt håller på att ”ersättas” av invandrare, en konspirationsteori som har sitt ursprung i den högerextrema myllan.

Zemmour tillkännagav att han ska bilda ett parti med namnet ”Återerövring” (Reconquête).

Protester i Paris under söndagen, där olika grupper deltog.
Protester i Paris under söndagen, där olika grupper deltog.

Skadad handled

Arrangemanget åtföljdes av stora motdemonstrationer i Paris, med tusentals deltagare.

En man tog våldsamt tag i Zemmour när han var på väg genom mässhallen i Pinteville mot scenen. Mannen fördes undan och greps av polis och det meddelades senare att presidentkandidaten fått en lindrig skada i handleden.

Medan Zemmour talade uppstod också bråk i publiken sedan en grupp aktivister ställt sig upp i lokalen med tröjor där det stod ”Nej till rasism”. Det kastades stolar mot dem och efter handgemäng fördes de ut ur salen av vakter, med blod på sina kläder.

– Jag är inte rasist, sade Zemmour i sitt tal.

– Vi försvarar vårt land, vårt hemland, våra förfäders ärvda rätt att ge våra barn ett Frankrike så som vi känner det.

Närvarande medier buades ut av publiken flera gånger om. Ett tv-team från det humorbetonade nyhetsprogrammet ”Quotidien” blev ansatta flera gånger om och fick till sist föras därifrån av vakter, med hänvisning till deras säkerhet.

Tv-debattören och författaren Éric Zemmour väntade länge med att avisera sin presidentkandidatur och lät spekulationerna ta fart. När han väl bekräftade sina ambitioner i tisdags hade hans uppsving i väljaropinionen dock börjat komma av sig.

I de senaste mätningarna har mellan 12 och 15 procent av väljarna sagt att de ska rösta på honom.

Flera tusen personer kom för att se Éric Zemmour tala i Villepinte, norr om Paris.
Flera tusen personer kom för att se Éric Zemmour tala i Villepinte, norr om Paris.

Skakar om högersidan

I ett presidentval där väljarna i slutänden kommer behöva välja mellan två kandidater – med största sannolikhet Emmanuel Macron och någon annan – är den stora frågan hur Zemmours framfart påverkar ställningarna till höger.

Nationalistledaren Marine Le Pen har länge försökt tona ned sitt parti Nationell samlings mer radikala drag. Hon har tappat många väljare till Zemmour, men bedöms också kunna vinna på att framstå som relativt hovsam.

Det traditionella högerpartiet Republikanerna valde i helgen ex-ministern Valérie Pécresse till sin kandidat och hon bedöms framför allt kunna locka stöd från Macrons väljarbas i mitten.

Publisert: