Norsk hälsochef varnar: Många sjuka om några veckor

Sjukhusrekord i Norge: 331 vårdas för covid-19

Norge noterar det högsta antalet sjukhusinlagda någonsin under pandemin.

Nu varnar Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge, för att inläggningarna kan öka kraftigt.

– Det verkar som att vaccinerna inte skyddar särskilt bra mot omikronvarianten, säger han till Aftonbladet.

Den senaste tiden har smittan ökat i Norge, och på söndagen rapporterar landet det högsta antalet inlagda coronapatienter sedan pandemin bröt ut.

Totalt vårdas 331 personer med covid-19 på sjukhus i Norge. Av dem får 106 personer intensivvård, och 58 personer ligger i respirator.

Det högsta antalet som tidigare noterats inom den norska sjukvården är 325 patienter, vilket var den 1 april 2020.

Än så länge inga sjukhusfall med omikron

Enligt det norska Helsedirektoratet är trycket högst på sjukhusen i område sydost. Där har antalet patienter ökat med 30 personer från i måndags. Av dem får 20 personer intensivvård.

Sju procent av alla över 45 år i Norge är ovaccinerade för covid-19, men de utgör 40 procent av de som vårdas med för sjukdomen på norska sjukhus, enligt FHI.

På ett regionalt samordningsmöte i veckan ska det ha framkommit att det framför allt är ovaccinerade personer i 50- till 60-årsåldern som behöver iva-vård, skriver VG.

– Cirka fyra av tio patienter är ovaccinerade. Än så länge har vi inga inlagda patienter med omikronvarianten, säger Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge.

Enligt VG är de vaccinerade personerna på sjukhusen främst äldre personer med underliggande sjukdomar.

Flera sjukhus i Norge samarbetar nu på grund av den höga belastningen.
Flera sjukhus i Norge samarbetar nu på grund av den höga belastningen.

Tvingas ställa in operationer

Antalet personer som behövt sjukhusvård för covid-19 har ökat stadigt under de senaste sex veckorna. Espen Nakstad säger att trycket på vården nu är så pass högt att sjukhusen fått ställa in tio procent av den planerade operationsvården.

– Det har vi inte upplevt tidigare under pandemin i Norge. Hittills har norska sjukhus lyckats behandla alla patienter utan långa väntetider, säger han.

Varnar: Fler allvarliga fall

I Folkehelseinstittutets senaste veckorapport skriver myndigheten att antalet sjukhusinläggningar och antalet intensivvårdade nu ligger på samma nivå som våren 2021.

Det nya sjukhusrekordet förklaras främst med att smittspridningen i landet är hög.

”Även om risken för ett allvarligt förlopp är låg, särskilt för vaccinerade, leder den stora smittspridningen i samhället till ett ökande antal allvarliga sjukdomsfall” står i rapporten.

Norges regering införde nyligen nya och tuffare åtgärder för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Espen Nakstad.
Espen Nakstad.

Espen Nakstad säger att han tror att de nya åtgärderna, i kombination med så kallade booster-doser, kommer att bromsa in spridningen av deltavarianten och minska antalet inlagda patienter med deltavarianten.

Däremot varnar han för att situationen kan förvärras om omikronvarianten får ytterligare spridning i landet.

– Vi tror tyvärr att det blir en ökning med omikronvarianten som kan vara minst lika allvarlig. Det verkar som att vaccinerna inte skyddar särskilt bra mot omikroninfektion och vi befarar att väldigt många kan bli sjuka samtidigt om några veckor, säger han, och fortsätter:

– Därför arbetar vi ständigt med nya åtgärder och justeringar. Vi vill inte hamna i en situation där många andra patienter måste vänta på sin planerade behandling, på grund av att många är inlagda med covid-19.

Publisert: