Antipiratinsats i Somalia snart över

Av:  TT-AFP

En internationell insatsstyrka har i många år varit verksam kring Afrikas horn för att bekämpa pirater.
En internationell insatsstyrka har i många år varit verksam kring Afrikas horn för att bekämpa pirater.

FN:s säkerhetsråd har röstat för att förlänga antipiratinsatsen i Somalias vatten, men bara i tre månader. Frankrike är oroat för vad det kan innebära.

– Vi tror att säkerhetsrådets resolution om sjöröveri och väpnade rån utanför Somalias kust framgångsrikt uppnått sina mål, säger Somalias FN-ambassadör Abukar Dahir Osman.

Det har gått 13 år sedan säkerhetsrådets första resolution kring bekämpande av pirater i området. Det är en av få konflikter – om någon – där alla permanenta medlemmar i säkerhetsrådet har haft styrkor som stridit på samma sida.

Programmet gör det möjligt för internationella flottstyrkor att bekämpa pirater utanför Somalias kust. Vanligtvis har programmet klubbats igenom för ett år i taget.

Men de senaste fyra åren har inga piratattacker registrerats, vilket gör att Somalia känner att landet är berett att ta över ansvaret för säkerheten i sina vatten.

Frankrike hade yrkat på en ny förlängning på tolv månader.

– Det finns en risk för ett säkerhetsvakuum, som kan bli katastrofal för Somalia och för regionen som helhet, sade säkerhetskoordinatorn Sheraz Gasri inför rådet.

Men Somalia ansåg att man kunde acceptera en förlängning på tre månader, som en slags övergångsperiod för att få tid att teckna bilaterala avtal.

Publisert: