Zelenskyj: Man ifrågasätter sig själv

Av:  TT TT-AP

– Ingen vill förhandla med någon som torterat detta land, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ändå är det vid förhandlingsbordet som han hoppas nå fred, säger han i en intervju med AP där en sällsynt tvivlande bild av presidenten framträder.

Fastän rapporter om ryska övergrepp mot civila chockat världen hoppas Zelenskyj fortfarande få till en fredsuppgörelse. Samtidigt upprepar han sin vädjan om mer vapen inför ökade strider som väntas ske i Ukrainas östra regioner.

– Ingen vill förhandla med en person eller ett folk som torterat detta land. Det är förståeligt. Som man, som fader, förstår jag det mycket väl, säger presidenten på lördagen, dagen efter att minst 52 personer dödats i en attack mot järnvägsstationen i Kramatorsk, där civila samlats för att försöka fly.

– Men vi vill inte låta möjligheterna gå förlorade, om de finns, för att nå en diplomatisk lösning.

Mariupol krigets hjärta

Fönster och korridorer i regeringsbyggnaden skyddas av högar med sandpåsar och beväpnade soldater. Presidenten, iklädd sin numera ikoniska olivgröna t-tröja, ser märkbart trött ut, men har också ett tydligt driv.

– Vi måste slåss, kämpa för livet. Det går inte att kriga när det inte längre finns någonting kvar, inga människor. Därför är det viktigt att stoppa det här kriget.

De ryska styrkor som dragit sig tillbaka från norra Ukraina och huvudstadsområdet omgrupperar för vad som väntas bli ännu mer intensiva strider i den så kallade Donbass-regionen, bland annat i belägrade hamnstaden Mariupol som ukrainska soldater kämpar för att försvara.

De ukrainska styrkorna uppehåller ”en stor del av fiendestyrkorna”, säger Zelenskyj. Där utspelar sig ”krigets hjärta” just nu.

– Det slår. Vi slåss. Vi är starka. Om det slutar slå, så kommer vi hamna i en svagare position.

Vapnen räcker inte

Trots fasorna som det ukrainska folket bevittnat under krigets dryga sex veckor så är Volodymyr Zelenskyj säker på att ukrainarna kommer acceptera ett fredsförslag.

Ryssland har hävdat att bilderna som spridits från massakerade Butja är förfalskade. Man har också skyllt på Ukraina för attacken i Kramatorsk. Fastän Zelenskyj hoppas på fred är han medveten om att han måste vara ”realistisk” när det gäller en snabb lösning, med tanke på att förhandlingarna hittills skett på relativt låg nivå utan president Vladimir Putins närvaro.

Presidenten får frågan om de vapen och materiel som Ukraina fått från väst räcker för att vända krigets gång.

– Inte än. Självklart är det inte tillräckligt.

Den senaste veckan har dock vapenleveranserna ökat i både mängd och tyngd. Slovakien ger ett system luftvärnsrobotar av modell S-300, från sovjettiden, efter att Zelenskyj vädjat om hjälp att stänga luftutrymmet som Ryssland haft stor kontroll över. EU-ledare har besökt Kiev på löpande band, Ukraina har fått ett frågeformulär som sägs inleda processen för en formell ansökan att gå med i EU, och USA har trappat upp sina vapendonationer.

”Man ifrågasätter sig själv”

När Zelenskyj ska svara på vad som hänt om vapnen kommit tidigare, om fler liv hade kunnat räddas om omvärlden varit snabbare att hjälpa så blir han självreflekterande.

– Vi söker ofta svar av andra, men jag letar ofta efter svar i mig själv. Gjorde vi tillräckligt för att få dem? säger han om vapnen, och fortsätter:

– Gjorde vi tillräckligt för att dessa ledare skulle tro på oss? Gjorde vi tillräckligt?

Han skakar på huvudet.

– Är vi bäst lämpade, för denna plats, för detta tillfälle? Vem vet? Inte jag. Man ifrågasätter sig själv.

Publisert: