Stockholms cykelbanor blir jämställda

Cykelbanorna i Sverige har alltid markerats med en herrcykel.

Fram tills nu.

Nu finns elva damcyklar inbrända i cykelbanor runtom i Stockholm.

Sverige har fått sin första damcykelsymbol, med visionen att det ska bli mer jämställt för cyklisterna, skriver Mitt i Stockholm.

Den första damcykelsymbolen, eller "cykelmyra" som de också kallas, brändes dit vid rondellen ovanför Sergels torg i Stockholm under natten mot fredagen. Den är en av elva som brändes dit under natten.

– Jag tycker det är roligt. Det finns Herr Gårman-skyltar med kvinnor och nu blir även cykelbanorna jämställda. Det blir en mer levande stad och en tydlig markering att det inte bara är män som cyklar, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som själv var på plats vid Sergels torg.

Den första damcykelsymbolen, eller "cykelmyra" som de också kallas, brändes dit vid rondellen ovanför Sergels torg i Stockholm under natten mot fredagen.
Den första damcykelsymbolen, eller "cykelmyra" som de också kallas, brändes dit vid rondellen ovanför Sergels torg i Stockholm under natten mot fredagen.

Det är Stockholms stad som har tagit fram damcykelsymbolen under några månaders arbete.

– Vi fick faktiskt in idén av en person från allmänheten som påpekade att det bara var herrcyklar på cykelbanorna. Generellt är det fler kvinnor som cyklar så det är konstigt att det bara är herrcyklar då.

Tanken är nu att det ska bli en blandning av damcykel- och herrcykelsymboler på Stockholms cykelbanor. Om det blir en trend som kommer ta sig vidare ut i resten av landet återstår att se, men Helldén är hoppfull.

– Jag förväntar mig att andra kommuner tar efter. Sannolikt kommer det bli standard runtom i landet.

Publisert:

LÄS VIDARE