Nyheter

Västmakter fördömer Nordkoreas robottest

Av: 

TT

FN:s säkerhetsråd i New York. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd i New York. Arkivbild.

NYHETER

Vid ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd fördömer USA och flera europeiska länder Nordkoreas senaste robotprovskjutning.

Men det blev inget gemensamt uttalande från säkerhetsrådet.

Västmakterna i säkerhetsrådet, däribland Storbritannien och USA som tog initiativ till mötet, anser att den senaste tidens robottester av Nordkorea visar på teknisk utveckling och att FN:s beslutade sanktioner mot landets kärnvapen- och robotprogram skyndsamt bör genomföras.

Senast i raden av Nordkoreas provskjutningar skedde i tisdags, då landet testade en ny typ av robot av sorten som avfyras under vatten från en ubåt.

”Genomföra sanktioner”

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield uppmanar alla länder att fullt ut implementera FN:s sanktioner mot Nordkorea:

– Så att vi kan hindra Nordkorea från att få tillgång till de ekonomiska medlen, tekniken och kunskapen som behövs för att ytterligare kunna utveckla illegala massförstörelsevapen och program för ballistiska robotar, sade hon i samband med det stängda mötet.

Nordkorea å sin sida säger sig oroas över det man anser vara en onormal och överdriven reaktion från USA:s sida.

”När vi genomförde de senaste provskjutningarna hade vi varken USA i åtanke eller riktade oss mot dem, utan det här var planerade tester som genomfördes endast i försvarssyfte,” säger en talesperson i ett uttalande som den statliga nyhetsbyrån KCNA har publicerat.

Det faktum att amerikanerna själva har robotar som avfyras från ubåtar visar på USA:s dubbelmoral, vilket endast bidrar till en ökad misstro mot USA, förklarar talespersonen.

Vädjar om dialog

De tre EU-länderna i säkerhetsrådet – Frankrike, Irland och Estland – säger i ett gemensamt uttalande att uppskjutningen i tisdags tydligt visar på Nordkoreas fortsatta framsteg i utvecklingen av dess kärnvapen- och robotprogram.

De tre länderna uppmanar Nordkorea att omedelbart upphöra med provskjutningarna och att börja avveckla sina program för massförstörelsevapen. De vädjar också till Nordkorea att hörsamma USA:s och Sydkoreas upprepade inviter om att återuppta diplomatiska samtal.

Varken Kina, som står Nordkorea nära, eller Ryssland, har uttalat sig efter mötet.

Nordkorea har de senaste veckorna provskjutit flera olika typer av robotar. Bland annat säger sig landet ha testat en så kallad hypersonisk robot, en teknik som beskrivs som ett framtida supervapen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: