Polisens nya rapport: 52 kriminella nätverk i Stockholm

”Rekryteringen av unga ett allvarligt samhällshot”

En ny kartläggning från Stockholmspolisen visar att det finns 52 kriminella nätverk i regionen.

– Det finns indikationer på att nätverken medvetet utnyttjar unga, säger Anna Rise, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm.

Drygt en femtedel av nätverken i Stockholmsregionen är nya, skriver polisen på sin hemsida.

I den nya kartläggningen som polisen gjort har 52 kriminella nätverk identifierats. 2019, då förra kartläggningen gjorde, fanns det 50.

Polisen skriver att ungefär två tredjedelar av nätverken definieras som lokala kriminella nätverk, en kategori som utmärks av synlig brottslighet och påverkan på lokalsamhället.

Resterande nätverk definieras som tongivande kriminella aktörer, extremismnätverk, mc-gäng och risksupportermiljön.

Till stor del har dessa nätverk sin huvudinkomst från narkotikahandel, skriver polisen.

Skottlossning i Stockholm. (Arkivbild)
Skottlossning i Stockholm. (Arkivbild)

Utnyttjar unga

Enligt rapporten har våldet trappats upp inom de existerande nätverken vilket anses vara en förklaring till de senaste årens ökade våldsnivån i regionen, bland annat beroende på fler interna konflikter inom grupperna.

I kartläggningen lyfts även fram att de kriminella nätverken fortfarande rekryterar och använder minderåriga för att utföra allvarliga brott. Något polisen ser som ett allvarligt samhällshot.

– Det finns indikationer på att nätverken medvetet utnyttjar unga på grund av de lägre straffskalor och begränsade möjligheter till tvångsmedel som gäller, även för att begå de allra grövsta brotten såsom mord, och vi ser att det kryper ner i åldrarna, säger Anna Rise, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm.

– I sin negativa påverkan på samhället bedöms rekrytering av unga som ett av de största hoten som de kriminella nätverken för med sig på lång sikt, säger hon.

Skärmbild av rapportens omslag.
Skärmbild av rapportens omslag.
Publisert: