Hamnarbetare åtalas för smugglarhjälp

Av:  TT

Mer än 300 kilo cannabis hittades gömt i golvet på en lastbil som kommit till Sverige via Trelleborgs hamn i maj från Litauen.
Mer än 300 kilo cannabis hittades gömt i golvet på en lastbil som kommit till Sverige via Trelleborgs hamn i maj från Litauen.

När en lastbil full med cannabis rullade in i Trelleborg fick chauffören hjälp av en hamnarbetare att klara sig undan noggrann undersökning av lasten, uppger Tullverket i ett pressmeddelande.

Lastbilen vinkades åt sidan av en hamnarbetare och blev stående på hamnområdet i två timmar, ända tills Tullverkets mobila skanner som röntgar fordon hade lämnat hamnen.

Nu åtalas hamnarbetaren och två andra personer i Ystads tingsrätt för smuggling av 308 kilo cannabis till Sverige.

Det som hamnarbetaren och övriga misstänkta inte visste var att tullkriminalen hade spanare på plats i hamnen. Spanarna fortsatte att följa lastbilens färd när den lämnat hamnen och när tullen till slut slog till hittades 308 kilo cannabis gömt under lastbilsgolvet.

”Det här är ett av de största cannabisbeslagen vi har gjort. Trots att ligan hade en misstänkt medbrottsling i hamnen kunde vi komma åt dem. Genom gediget underrättelsearbete, omfattande spaning och användning av hemliga tvångsmedel nystade vi upp härvan”, säger Erik Friberg, biträdande enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressmeddelande.

Tullinsatsen har gjorts i samarbete med litauiska myndigheter som utreder fler personer i Litauen, som misstänks ingå i samma liga. Bland bevisningen finns information från en krypterad app, som visar att chauffören blivit styrd under smugglingen. Bland annat fick han information om vilken person i hamnen som skulle kontaktas.

Publisert: