Coronapandemin

Smittan minskar i Afrika – men ingen vet varför

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Coronasmittan minskar i Afrika.

Varför vet ingen.

– Afrika har varken samma mängd vaccin eller resurser för att besegra covid-19 som Europa, men på något vis tycks de ändå lyckas bättre, säger Wafaa El-Sadr, forskare i global hälsa, till nyhetsbyrån AP.

Forskarna är förbryllade, men försiktigt positiva, till att covid-19-smittan just nu går ner på den afrikanska kontinenten, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bara sex procent av befolkningen är vaccinerad mot covid-19.

Men månad efter månad rapporterar Världshälsoorganisationen trots det att regionen är en av de minst påverkade vad gäller covid-19.

Som motsats är flera länder i Europa hårt drabbade av ökad smittspridning, och där är vaccinationstäckningen i många länder hög, eller åtminstone högre än snittet i Afrika.

Wafaa El-Sadr, chef för avdelningen för global hälsa vid Columbia University i USA beskriver det som att något ”mystiskt” pågår:

– Afrika har varken samma mängd vaccin eller resurser för att besegra covid-19 som Europa, men på något vis tycks de ändå lyckas bättre, säger hon.

Bara sex procent av Afrikas befolkning är vaccinerad mot covid-19. Men månad efter månad rapporterar Världshälsoorganisationen trots det att regionen är en av de minst påverkade vad gäller covid-19.

Svårt att få överblick

Forskarna som nyhetsbyrån pratar med betonar att det är svårt att få en överblick av situationen på kontinenten, eftersom övervakningen av smittspridningen sällan är heltäckande i något afrikanskt land.

De påpekar också att trenden snabbt kan vända.

Och att det ser olika ut för olika länder. Exempelvis har Sydafrika varit mycket hårt drabbat av covid-19 tidigare. Där har över 89 000 personer avlidit med covid-19, den högsta siffran för något land på kontinenten.

Men trots det visar data att dödsfallen med covid-19 i Afrika bara utgör tre procent av den globala andelen. Som jämförelse är siffran 46 procent för den amerikanska regionen, och 29 procent vad gäller den europeiska regionen.

Ung befolkning

En del forskare tror att en anledning till den positiva utvecklingen kan vara att de allra flesta som bor i Afrika är unga, medelåldern är 20 år. I Västeuropa är medelåldern 43 år.

Wafaa El-Sadr är chef för avdelningen för global hälsa vid Columbia University i USA.

Dessutom är urbaniseringsgraden lägre i Afrika, fler bor alltså på landsbygden. Och många tillbringar stora delar av sina dagar utomhus, vilket kan ha minskat smittspridningen.

Det finns också studier som utforskat om genetik, eller att personer genomgått andra infektioner, kan spela roll.

Malaria kan skydda

I fredags uppgav forskare i Uganda att covid-19-patienter som exponerats för malaria verkade löpa lägre risk för svår sjukdom och att avlida med covid-19 jämfört med personer som inte utsatts för malaria.

– Vi gick in i det här projektet i tron om att vi skulle se en högre grad av negativ påverkan hos personer med en historia av malariainfektioner, eftersom det är vad vi sett hos patienter som smittats av både malaria och ebola. Men vi blev överraskade när vi såg det motsatta – att malaria kan ha en skyddande effekt, säger Jane Achan, senior forskningsrådgivare vid den ideella organisationen Malaria Consortium i Uganda.

Samtliga som nyhetsbyrån pratar med betonar dock att vaccineringen mot covid-19 behöver öka i Afrika.

Entrén till ett sjukhus i Kapstaden i Sydafrika.

Första EU-donationen framme

Flera av dem ser också på utvecklingen i Europa, där flera länder just nu upplever en ny smittovåg, med fasa.

– Vi måste vaccinera brett för att förbereda oss för nästa våg. Sett till vad som sker i Europa är sannolikheten för fler fall också här mycket hög, säger Salim Abdool Karim, epidemiolog vid det sydafrikanska universitetet KwaZulu-Natal.

Under måndagseftermiddagen kom beskedet från vaccinalliansen Gavi att de första av närmare 100 miljoner vaccindoser mot covid-19 som donerats av EU hade anlänt till Afrika.

EU har donerat doserna som tillverkats av Johnson & Johnson, och samtliga doser ska ha sänts till behövande länder före årsskiftet, enligt TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket ökar skyddet av dos 3

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Malaria

Vaccin

Afrika