Hela Libanon strömlöst efter bränslekris

Libanons eltillförsel är satt ur spel efter att landets två kraftverk har fått slut på bränsle.

Avbrottet kommer att fortsätta i flera dagar, säger en regeringskälla till Reuters.

Samtidigt brottas landet med en av de värsta ekonomiska kriserna i modern tid.

Energiproduktionen sjönk till under 200 megawatt efter att dieselbränslet tog slut på landets två statliga kraftverk.

– Det libanesiska kraftnätet slutade helt fungera vid middagstid i dag, och det är osannolikt att det kommer att fungera förrän nästa måndag, eller i flera dagar, säger en källa inom regeringen till Reuters.

Källan säger att staten kommer försöka använda arméns oljereserv för att driva kraftverken tillfälligt men att det inte kommer ske ”inom kort”.

Priset på bränsle i landet har stigit dramatiskt efter att premiärminister Najib Mikati tog bort subventionerna till industrin i slutet av september.

Ekonomin i fritt fall

Flera företag och butiker har redan fått stänga på grund av bränslekrisen och människor har vänt sig till den svarta marknaden för att få tillgång till bränsle.

Libanons huvudstad Beirut.
Libanons huvudstad Beirut.

I augusti dödades minst 20 personer och många fler skadades efter att en bränsletank exploderade vid ett lager i norra Libanon där bränsle lagrats olagligt.

Libanon brottas med en av de värsta ekonomiska kriserna i modern tid. Enligt FN lever mer än tre fjärdelar av befolkningen i fattigdom.

Valutan har sjunkit mer än 90 procent i värde sedan 2019, skriver Reuters.

Sjukhusen varnar

Strömavbrottet kan få drastiska konsekvenser. Läkare har tidigare varnat för att längre strömavbrott utgör en allvarlig fara för patienterna.

– Fyrtio vuxna patienter och femton barn som är i respiratorer kommer att dö omedelbart, sa en företrädare för Beirut Medical Center, till nyhetsbyrån AP i slutet av augusti.

Libanesiska sjukhus lider också av allvarliga brister på läkemedel och medicinsk utrustning i spåren av den ekonomiska krisen.

Ett av Libanons kraftverk, norr om Beirut.
Ett av Libanons kraftverk, norr om Beirut.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN