Förskola bedrivs i tält – barn kissar på sig

”Vi använder det som ett vindskydd” säger Kajsa From Rundblad, förskolechef.
”Vi använder det som ett vindskydd” säger Kajsa From Rundblad, förskolechef.

I Sidensjö i Örnsköldsviks kommun finns fler förskolebarn än lokalerna rymmer.

Föräldrar rasar nu mot att förskolans verksamhet bedrivs i tält.

– Mitt barn har kissat på sig flera gånger, toabesöken hinns inte med, säger en förälder.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera föräldrar i Örnsköldsvik som upprörs över att deras barn tvingas gå på förskola i ett tält. Föräldragruppen uppger att de inte fick någon information om tältet inför skolstarten. Men fått höra att tältet ändå snart skulle vara borta.

Men enligt nya besked kommer tältet att bli kvar fram till januari – eftersom bygglovet dröjer.

– Mitt barn har kissat på sig flera gånger, toabesöken hinns inte med. Barnet har slutat med blöja men nu verkar det som vi får börja igen, säger en förälder som vill vara anonym.

”Komplement till utomhusmiljön”

Kommunens förskolechef, Kajsa From Rundblad, medger att tältlösningen beror på platsbrist. Men menar att tältet är ett komplement till övriga lokaler.

– Det är en missuppfattning att tältet är en förskolelokal, det är det inte. Det är ett komplement till utomhusmiljön, vi använder det som ett vindskydd, säger Kajsa From Rundblad.

Tältet värms med hjälp av infravärmare och i veckan upptäcktes att det uppstått mögel som nu ska analyseras för att undersöka om det är hälsofarligt.

– Undersökning genomfördes i slutet av veckan, vi har inte fått mer information än att vi kan fortsätta använda tältet, säger Kajsa From Rundblad.

Enligt förskolechefen lider inte barnen – och en dialog med föräldrarna ”är på gång”:

– Jag förstår att vårdnadshavare är oroliga och det är självklart att vi möter deras oro. Sen är det så att barnen tycker det är jättekul och spännande, säger Kajsa From Rundblad.

Enligt förskolechefen används tältet i omgångar av olika barngrupper – till skillnad från föräldrarnas uppfattning.

– De har uppfattat att barnen bara går där och inte har tillgång till en vanlig lokal, men det stämmer inte, säger Kajsa From Rundblad.

Förskolechefen Kajsa From Rundblad.
Förskolechefen Kajsa From Rundblad.

”Kommunen har vetat om det här länge”

En vårdnadshavare vars barn går på förskolan menar att tältsituationen rimligtvis borde ha kunnat undvikas eftersom flera föräldrar larmat vid informationsträffar.

– Kommunen har vetat om det här länge, säkert två-tre år. De kan se hur många barn som föds och dessutom har föräldrarna pratat om det här flera gånger genom åren, säger en förälder.

Förskolechefen menar att man med anledning av tältkritiken nu ska se över sina rutiner.

– Vi hade 30 barn att placera och sökte lokaler under våren men fastnade i det här med lagar och paragrafer. Vi som förvaltning ska alltid vara självkritiska och vi tittar över rutiner. Vi vill inte att en sån här situation ska uppstå igen, säger Kajsa From Rundblad.

Publisert: