Skansen har avlivat sina fyra vargar – ska satsa på andra arter istället

De fyra hanvargarna sköts på onsdagsmorgonen

Skansen i Stockholm avlivade på onsdagsmorgonen sina fyra varghanar.

Beslutet har enligt ansvariga föranletts av en mångårig diskussion om djurparkens framtida arbete.

– Det har varit ett jättetufft beslut, men är i en riktning som vi behöver gå, säger kommunikationschefen Yvonne Nordlind.

De fyra hanvargar som fram tills i morse har funnits på Skansen på Djurgården i Stockholm, avlivades under onsdagsmorgonen.

Detta då djurparken tagit beslut om att inte längre hålla varg.

– Detta är verkligen inget snabbt beslut utan det har pågått en dialog i flera år som handlar om att vi vill fokusera vår inriktning på artbevarande insatser. Det är där vi tror att vi kan göra störst nytta tillsammans med våra samarbetspartners, säger Skansens kommunikationschef Yvonne Nordlind.

I stället kommer de att ta in fjällräv till våren 2022.

Att man inte kunde husera både varg och fjällräv beror enligt Yvonne Nordlind på flera faktorer, men slutsatsen är att Skansen tror sig kunna göra bättre nytta med den senare.

– Vi kommer att kunna jobba och samarbeta med andra aktörer och på så sätt bygga upp en reservpopulation då det är en art som minskar kontinuerligt.

Vargar på Skansen.
Vargar på Skansen.

Födda på Skansen

Yvonne Nordlind konstaterar dock att vargen ”är en het potatis”, och nämner att flera djurparker, både i Sverige och andra länder, har valt att sluta hålla varg.

– Vi har undersökt möjligheterna att kunna omplacera dem men inte lyckats och att släppa ut dem i naturen är inget alternativ. För oss har detta varit ett jättetufft beslut, men är i en riktning som vi behöver gå utifrån Skansens uppdrag.

De fyra vargarna var 4,5 år respektive 1,5 år gamla och alla födda på Skansen.

Vargarna på Skansen ska ersättas av fjällrävar.
Vargarna på Skansen ska ersättas av fjällrävar.

På frågan varför Skansen valde att fatta beslutet nu säger Yvonne Nordlind att det hade varit tufft, oavsett när det hade tagits.

– Eftersom vi har processat detta så länge så fann vi inga argument för att dra ut på det ytterligare och då landade vi i detta.

– Döden är en del av livet och våra djurvårdare är väl insatta i hur man jobbar med djurvälfärd kopplat till avlivning.

”Mest skonsamma sättet”

Beslutet om hur avlivningen skulle gå till skedde i samråd med veterinär och zoolog.

– Tillsammans har de bedömt att det mest skonsamma var att de skulle skjutas.

Men vad har du att säga till dem som anser att ni har gjort fel i att döda vargarna?

– Jag vill verkligen understryka igen att detta har varit ett väldigt svårt beslut. Det har inte varit svart eller vitt, det har funnits många för- och nackdelar och där avlivning alltid är vårt sista alternativ. Det är inget önskvärt alls.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN