Här tar polisen Anders Oom, 38

Knivmördaren Anders Oom som rymt från rättspsyk har nu omhändertagits av polis.

Han anträffades i centrala Göteborg.

– Det gick väldigt lugnt till, han var medgörlig, säger ett vittne till Aftonbladet.

Det var strax innan 15 i går eftermiddag som den dömde mördaren Anders Oom, 38, rymde från den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg.

Samtliga poliser i regionen larmades om ärendet och både inre och yttre spaningsarbete sattes igång. Anders Oom rymde under en utevistelse med två ledsagare. Enligt Aftonbladets uppgifter var det vid Kaserntorget, inom Vallgraven i centrala Göteborg.

”Det känns skönt”

På lördagsmorgonen greps rymlingen i närheten av Åkareplatsen i Göteborg.

– Han är omhändertagen i centrala Göteborg efter tips från allmänheten, säger Peter Adlersson vid polisen.

– Vi fick ett tips som vi följde upp och vi kontrollerade mannen. Det finns inga uppgifter om att det skulle ha varit några problem. Nu är han i alla fall omhändertagen igen. Det känns skönt, fortsätter Peter Adlersson.

Aftonbladet har talat med ett vittne som såg hela händelseförloppet.

– Det gick lugnt till. De klädde av honom skorna och visiterade honom, kollade så att han inte hade något vasst på sig. Han var medgörlig, säger ett vittne till Aftonbladet.

Gav sig ut på våldsturné

Det var i mars i fjol som Anders Oom gav sig ut på en till synes oprovocerad våldsturné i Göteborg – bara två veckor efter att han släppts fri från ett fängelsestraff.

Först slog han och sparkade en man blodig. Därefter gick han hem till en annan man som han knivhögg flera gånger.

Slutligen överföll han en kvinna i sitt hem som han knivhögg till döds. Mannen var bekant med samtliga tre brottsoffer sedan tidigare.

Den mördade kvinnan hette Sandra Krantz, var 39 år gammal, och Aftonbladet har intervjuat hennes dotter i granskningen ”Dödade kvinnor”.

– Det var så tragiskt att det fortfarande är svårt att förstå. Hon har aldrig umgåtts med dåliga människor så jag trodde inte att en sådan sak skulle hända henne, har dottern Julia Krantz berättat.

”Hade hoppats på en förklaring”

Anders Oom dömdes till rättpsykiatrisk vård då rätten bedömde att han begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

– Det var obehagligt att se honom. Jag hade hoppats på ett erkännande och en förklaring men det kom aldrig. Han drog visserligen tillbaka sin överklagan till hovrätten vilket man kanske kan tolka som något slags erkännande, sa Julia Krantz om rättegången.

Publisert:

LÄS VIDARE