Biden portas efter massivt stödpaket

Publicerad 2022-05-21

I dag godkände Joe Biden ytterligare ett massivt stödpaket till Ukraina – 390 miljarder kronor.

– USA:s stöd är avgörande för oss, säger Zelenskyj kort därpå.

Bara timmar senare portas den amerikanske presidenten från Ryssland.

Ukraina larmade på torsdagen att de var i desperat behov av bistånd från omvärlden för att klara av att fortsätta försvara sig mot Ryssland.

I dag godkände USA:s president ett nytt stödpaket på 390 miljarder kronor. Det röstades igenom medan Biden var på väg till Seoul i Sydkorea. Den massiva summan ska gå till Ukrainas försvar, ekonomiskt bistånd och humanitärt stöd.

Kort därpå tackade president Zelenskyj Joe Biden:

– USA:s ledarskap, president Biden och det amerikanska folkets stöd till Ukraina är helt avgörande för att vi ska kunna försvara oss mot den ryska angriparen.

Zelenskyj tillade att Ukraina ser fram emot ny kraftfull försvarshjälp från USA.

– I dag behövs det mer än någonsin.

President Joe Biden.
President Joe Biden.

Snabb kontring från Ryssland

Ryssland svarade snabbt genom att lägga till ännu fler namn på listan med nästan 1 000 amerikaner som förbjuds att resa in i landet.

Bland de som portades i dag finns USA:s president Joe Biden, utrikesminister Antony Blinken och CIA-chefen William Burns.

Ryssland har tidigare förbjudit Boris Johnson, Liz Truss och Ben Wallace från att besöka landet. USA, EU, Storbritannien och andra länder i väst har i sin tur sanktionerat ryska individer som till exempel oligarker som anses stå nära Kreml, Putins barn och släktingar till Sergej Lavrov.

Även om inreseförbudet till Ryssland är en symbolisk handling, utgör det en del av en nedåtgående spiral i Rysslands allt frostigare relationer med USA och dess allierade, sedan invasionen av Ukraina den 24 februari.

LÄS VIDARE