Man åtalas – ska ha planerat sprängdåd

Av:  Klas Widestrand/TT

Polisen hittade både en svartkrutsrevolver och material som kan användas för att tillverka sprängmedel i mannens bostad. Bilderna är tagna från polisens förundersökning.
Polisen hittade både en svartkrutsrevolver och material som kan användas för att tillverka sprängmedel i mannens bostad. Bilderna är tagna från polisens förundersökning.

Hemma i sin bostad hade den högerextreme mannen material som kan användas för att tillverka sprängladdningar. Nu åtalas han misstänkt för att bland annat ha planerat ett sprängdåd.

– Jag påstår att han haft syfte att åstadkomma en explosion i tätbebyggt område, säger åklagare Henrik Olin till TT.

Det var i november förra året som Säpo gjorde ett tillslag hemma hos den misstänkte, som är i 25-årsåldern. Där fann man ämnen och föremål som tillsammans skulle kunna nyttjas för att tillverka sprängladdningar och bomber, enligt åtalet.

– Det finns ganska omfattande bevisning både gällande processerna kring bombtillverkningen, men även hans ideologiska kontext, säger Henrik Olin.

”Tydlig bevisning”

Man har inte lyckats bevisa att den åtalade ska ha haft ett konkret mål för det attentat han misstänks ha planerat.

– Men jag anser att det finns tydlig bevisning kring att hans syfte inte handlade om att tillverka en bomb som skulle smällas i ett grustag utan att han hade för avsikt att åstadkomma en explosion för att skada människor. Det framgår av flera källor, både på nätet, i dokument som han skrivit och fynd som gjorts i hans telefon och dator.

Mannen åtalas även på flera andra punkter, däribland grovt vapenbrott och förberedelse till detsamma. I beslagen finns både licenspliktiga vapendelar och en svartkrutsrevolver.

– Men framför allt har han lyckats framställa ett färdigt 3d-utskrivet vapen och även varit nära förestående att bli färdig med ytterligare flera vapen av den här typen, så det här är något han lagt ganska mycket tid och möda kring, säger Henrik Olin.

Våldsbejakande motiv

I förundersökningen har man också dokumenterat mannens politiska hemvist, vilket bedöms spela en viktig roll.

– Det framgår ganska tydligt att han har ett högerextremistiskt, våldsbejakande motiv och även en bakgrund i den miljön.

Den åtalade var tidigare medlem i en högerextrem organisation.

– Men i dagsläget är han inte del av någon rörelse i traditionell mening utan är snarare ensamagerande av den typen som Säpo beskrivit vid flera tillfällen senaste tiden, säger Henrik Olin.

Hur mannen ställer sig till misstankarna är oklart.

Publisert: