Tidigare advokater åtalas för att ha hjälpt gängkriminella

Misstänks för att ha hjälpt till med mordplaner

Publicerad 2022-06-08

De gick under alias ”Prinsen” och ”Kungen” och misstänktes för att ha läckt information till gängkriminella.

De uteslutna advokaterna åtalas nu för en rad brott. En av dem misstänks ha hjälpt det kriminella nätverket Dödspatrullen med mordplaner.

– Jag har jobbat i 34 år som polis och har inte sett något liknande, säger Lars Bröms, en av utredare vid Silvervargarna.

I samband med att fransk polis knäckte den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat hittade de chattar mellan kriminella personer och två andra personer som gick under namnen ”Kungen” och ”Prinsen”.

Polisen skulle komma att rikta sina misstankar mot två advokater i Stockholmsområdet som är kända för att försvara gängkriminella i brottmål.

Utredningen har bedrivits på regionala utredningsenheten av två pensionerade brottsutredare, de så kallade ”Silvervargarna”.

Tidigare har de två advokaterna uteslutits ur Advokatsamfundet.

Nu har åtal väckts mot de båda advokaterna, för en rad olika brott.

”Lika mycket gängkriminella”

Lars Bröms, gruppchef för Silvervargarna, menar att det är allvarligt att advokater hjälper gängkriminella.

– Vi har advokater som springer deras ärenden och hjälper till att driva på det här trots att folk sitter frihetsberövade. Det är en skrämmande utveckling. De är lika gängkriminella som de som håller i vapnen. Det är de som ser till att det här får fortsätta, säger Lars Bröms.

– Det är ytterst allvarligt.

Enligt åtalet ska en av advokaterna, den så kallade ”Kungen”, ha hjälpt en av ledarna i det kriminella nätverket Dödspatrullen att planera ett mord.

Advokaten ska under hösten 2019 ha informerat en brottsmisstänkt om att en viss person skulle dödas och att en insamling av pengar skulle ske.

”NN har vid okänd tidpunkt och på okänd plats, tillsammans och i samråd med andra personer beslutat att XX, med smeknamnet ”XX”, ska dödas.”, står det i åtalet som har kommit in till Södertörns tingsrätt.

Läckte information

Advokaten misstänks även för skyddande av brottsling, grovt brott och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Han är den som helt klart är mest drivande, säger Lars Bröms.

Den andra advokaten, ”Prinsen”, åtalas för skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Båda advokaterna ska enligt åtalet ha förmedlat information till Vårbynätverkets ledare Chihab Lamouri.

Lamouri dömdes i hovrätten till 17 år och tio månaders fängelse för brott i den stora Vårbyhärvan.

Arkivbild på Södertörns tingsrätt.

Uteslöts ur Advokatsamfundet

Båda advokaterna uteslöts ur Advokatsamfundet förra året. Enligt samfundets disciplinnämnd var det bevisat att de båda hade läckt information.

”Nämnden har i det nu meddelade beslutet uteslutit advokaterna ur Advokatsamfundet och förordnat att beslutet genast ska verkställas. Beslutet är enhälligt”, meddelade Advokatsamfundet förra året.

Åklagare vid Södertörns åklagarkammare skrev följande i samband med att de anmälde de båda männen till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

”Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym”, skrev åklagaren i samband med anmälan.

De båda advokaterna har nekat till brott.

Följ ämnen i artikeln