IS/Daesh (Islamiska staten)

IS-kvinnor har landat i Sverige – misstänkts för krigsbrott

Av: 

Sebastian Comar Alm

TT

Här landar IS-kvinnorna på Arlanda.
Här landar IS-kvinnorna på Arlanda.

NYHETER

Två svenska kvinnor och fyra barn som utvisats av självstyret i norra Syrien har anlänt till Sverige, bekräftar utrikesminister Ann Linde för TT.

Under eftermiddagen meddelande åklagarmyndigheten att kvinnorna anhållits misstänka för krigsförbrytelser.

– Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser, säger Hanna Lemoine, kammaråklagare, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Självstyret i nordöstra Syrien har utvisat två kvinnor och fyra barn som är hemmahörande i Sverige. Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD, säkerhetspersonal och representanter från sociala myndigheter sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt”, skriver Ann Linde till TT i ett mejl.

Mötts av polis

”Kvinnorna har mötts av polis på Arlanda och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter. De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem”, säger utrikesminister Ann Linde.

Flera medier har rapporterat om uppgifterna som nu bekräftas av utrikesdepartementet.

Säkerhetspolisen som ingår i den nationella samverkan av myndigheter som arbetar med mottagandet av personer från konfliktområden. Karin Lutz, presskommuniktör, vill inte kommentera om de är inkopplade i de två fall som flera medier nu rapporterar om.

– Jag kan inte bekräfta om det kommer några i dag. Vi arbetar aktivt med att följa upp och bedöma om personer som återvänder från konfliktområden utgör ett hot och det vi bedömer är om deras avsikt och förmåga är att begå terroristbrott i Sverige.

Oklara säkerhetsrisker

I början av september utvisades tre kvinnor som togs emot på Arlanda av svenska myndigheter efter att UD bistått med resan.

Utrikesminister Ann Linde (S) sade då att svenska myndigheter hade beredskap för att ta emot fler återvändare under hösten. UD ska bistå dessa IS-kvinnor på samma sätt som de första återvändarna, sade Linde.

Den 21 oktober togs ytterligare tre kvinnor och åtta barn hemmahörande i Sverige emot av svenska myndigheter på Arlanda sedan de utvisats. Två av barnen var föräldralösa, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

Säkerhetspolisen ger ingen kommentar kring om någon av dem som återvänt tidigare klassats som säkerhetsrisker.

– Jag kan inte gå in på uppgifter om enskilda personer. Dels av integritetsskäl och så kan det skada vårt arbete, säger Karin Lutz på Säpo.

Förundersökning inlett om krigsbrott

Under eftermiddagen meddelade åklagarmyndigheten att de båda kvinnorna har anhållits misstänkta för krigsförbrytelser – och att en förundersökning har inletts.

– Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser. Det finns ett myndighetsgemensamt organiserat mottagande där även de rättsvårdande myndigheterna ingår, säger kammaråklagare Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

IS/Daesh (Islamiska staten)

LÄS VIDARE

IS håller barnfångar som mänskliga sköldar

ÄMNEN I ARTIKELN

IS/Daesh (Islamiska staten)

Syrien

Islamism