Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Våldskaos efter talibanlöftet: Det här var helt galet

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Toppmannen Zabihullah Mujahid lovade folket att alla skulle behandlas med vänlighet och att talibanerna förändrats.

Sedan gick hans kumpaner ut på gatorna och slogs med käppar, piskor och cykelkedjor.

Flera ska ha skjutits ihjäl av talibankrigarna.

– Det här var kaos. Det här var helt galet, säger CNN-reportern Clarissa Ward, som stod mitt i tumultet och uppmanades att täcka ansiktet.

”Vi ska döma talibanerna efter hur de agerar, inte vad de säger”, löd reaktionerna från FN och västerländska diplomater efter talibanernas försök till charmoffensiv under tisdagskvällen.

Facit kom blixtsnabbt.

Talesmannen Zabihullah Mujahid hann knappt lämna podiet efter sin presskonferens innan de första vittnesskildringarna om brutalt våld mot befolkningen i Kabul började spridas.

Mujahid sa bland annat att människorna utanför flygplatsen bör återvända till sina hem och menade att de inte hade något att frukta. Hans soldater visade att det inte handlade om någon vänskaplig uppmuntran.

Slogs med käppar och piskor

Los Angeles Times fotojournalist och korrespondent Marcus Yam publicerade sent under tisdagen fruktansvärda bilder på Twitter från folkmassan som samlats i närheten av flygplatsen. På bilderna syns bland annat ett litet barn med blodigt ansikte som hålls i famnen av sin mamma.

Talibanerna slog människor med käppar och piskor. Även skottlossning har förekommit, skrev Yam på Twitter.

”Minst ett halvt dussin skadades när jag var där, inklusive en kvinna och hennes barn”.

Våldsamheterna fortsatte både i Kabul och runt om i Afghanistan under onsdagen.

I pr-framträdandet hävdade Mujahid att ingen ska drabbas av talibanernas hämnd, att alla som samarbetat med det tidigare styret har fått amnesti, att kvinnors rättigheter är ”väldigt viktiga” för talibanerna och att man förändrats och blivit mer inkluderande.

Dessutom har man låtit sina krigare bli filmade när de åker hästkarusell, kör radiobil, besöker gym och tittar in på lyxhotell.

Talibanerna roade sig med att åka radiobilar på ett nöjesfält i Afghanistan.

Dödade flera under flaggprotest

Scenerna som utspelades i Jalalabad under onsdagen var betydligt mer våldsamma. Enligt vittnen till Reuters sköts minst tre personer ihjäl och ett dussintals skadades när motståndare till den nya talibanregimen försökte hissa den afghanska flaggan på ett torg i staden.

Talibanerna själva menar att våldet var berättigat.

– Det var några trubbelmakare som försökte skapa problem. Dessa människor utnyttjar vår mjukare hållning, sa en av talibankrigarna till Reuters.

Och vid flygplatsen i Kabul, där mängder av människor fortsätter hålla hoppet vid liv att de ska kunna evakueras undan talibanernas klor, fortsatte kaosvåldet under onsdagen.

CNN-korrespondenten Clarissa Ward rapporterade direkt från platsen utanför flygplatsen i den egna tv-kanalen under onsdagen. Där har tusentals människor hamnat mitt emellan den pågående evakueringen och patrullerande talibaner.

– Vi har haft talibankrigare överallt. Det har varit ett konstant smatter av automateld, sa Ward till CNN.

Beväpnade talibaner hotade även CNN-teamet. De skrek bland annat åt Clarissa Ward att ”täcka ansiktet”.

Teamet såg bland annat en taliban slå människor med en piska tillverkad av ett cykellås.

– Det här var kaos. Det här var helt galet, sa Ward i direktsändningen.

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid.
Flera uppges ha dött efter att ha försökt hissa den afghanska flaggan på ett torg i Jalalabad.

Riskerar livet för evakuering

Hon menar att civila som vill ta sig in på flygplatsen för att visa att de är berättigade att vara en del av evakueringen ur landet, gör det med livet som insats.

– Det är ett mirakel att inte fler människor skadats väldigt svårt.

En man som tidigare arbetat som tolk åt de australienska styrkorna sköts i benet när han försökte ta sig till Australiens första evakueringsflyg, skriver SBS News.

Samtidigt som dessa kaotiska våldsscener utspelar sig vidhåller Vita huset att talibanerna ”lovat fri lejd” från Afghanistan för civila som ska evakueras.

Under onsdagen uppgav Pentagon att ungefär 2 000 människor evakuerats på sammanlagt 18 flighter med C17-plan under det senaste dygnet. Av dessa var 325 amerikanska medborgare och resten en blandning av afghaner och Nato-personal, uppger Washington Post.

Det var ett C17-plan som användes i den uppmärksammade evakueringen under söndagen då uppskattningsvis 640 afghaner trycktes in i kabinen och flögs till Qatar.

Pentagons talesman John Kirby uppgav att även amerikanska soldater skjutit kring flygplatsen under onsdagen, då inifrån det säkrade området.

Sent under onsdagen sa Joe Bidens biträdande utrikesminister Wendy Sherman att USA är i fortsatta diskussioner med talibanerna om att säkra fri lejd ut ur landet för både amerikaner och andra länders medborgare.

– Vi har hört alla berättelser om vägspärrar, trakasserier och svårigheter. Vi försöker jobba med dessa frågor så gott vi kan, sa hon under en pressträff enligt Washington Post.

Människor går ombord på ett spanskt evakueringsplan på Kabul flygplats i Afghanistan.

Väst och en traditionell dräkt

Under onsdagskvällen dök även Afghanistans flyende president Ashraf Ghani, 72, upp i en Facebook-video från exilen i Dubai. Han slog tillbaka mot uppgifterna i rysk media om att han skulle ha flytt med fyra bilar och en helikopter full av kontanter.

Ghani menar att det enda han fick med sig var en väst och en traditionell dräkt.

– Den politiska avrättningen, karaktärsmordet som säger att jag tog pengar med mig. Det är en total lögn, sa han i videon.

Ghani säger att han stöder förhandlingar med talibanerna och medger att hans regering har del i de havererade fredsförhandlingarna.

– När det gäller talibanernas politiska ledarskap var det ett misslyckande från deras sida och ett misslyckande från vår sida att förhandlingarna inte ledde till något. Fredsprocessen skulle ha inneburit slutet på kriget, sa ex-president Ghani.

I en video på Facebook förnekar den afghanska presidenten Ashraf Ghani att han flydde landet med bilar och helikopter fulla av pengar.

CIA-höjdare motsäger Biden

Joe Biden har fått utstå mycket kritik för det tumultartade slutet på USA:s 20 år långa insats i Afghanistan. Han har försvarat sig med att ingen kunde ana hur snabbt regeringsstyrkorna skulle lägga sig under talibanernas snabba offensiv.

Nu säger Douglas London, fram till 2019 CIA:s chef för kontraterrorism i södra och sydvästra Asien, att presidentens uttalanden är i bästa fall missledande, skriver The Guardian.

Han menar att både Donald Trumps och Joe Bidens staber fick underrättelserapporter från CIA där man gjorde bedömningen att ett amerikanskt uttåg kunde leda till den snabba offensiv som sedan blev utfallet.

”CIA menade att det var ett möjligt scenario”, skriver London på sajten Just Security.

”Bedömningen var att de afghanska styrkorna kunde kapitulera på några dagar”, skriver han och menar att den analysen har både Trump och Biden tagit del av.

Tv-kanalen ABC sände i natt svensk tid en intervju med president Biden där han menade att det var oundvikligt att USA:s uttåg skulle sluta med kaotiska scener.

Detta fick stor uppmärksamhet eftersom han upprepade gånger under våren och sommaren sagt att uttåget ur Afghanistan skulle ske på ett ordnat, säkert sätt.

Biden höll fast vid att situationen i landet inte är ett amerikanskt misslyckande.

– När du ser Afghanistans regering, ledaren av den regeringen, gå ombord ett flygplan och resa till ett annat land. När du ser kollapsen av de afghanska trupper vi tränat, det är vad som hände, säger Joe Biden till ABC.

DAILY Fast i Kabul – Ali, 19, berättar

Aftonbladet Daily med Ali, 19, boende i Kabul.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering om talibanernas övertagande av Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Kabul

Talibanerna

Joe Biden

CIA

Pentagon