Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Talibanernas pr-drag: Lovar amnesti och filmas på tivoli

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Panikslagna människor försöker fly Afghanistan undan talibanernas styre.

På en pressträff lovade en talesman att ingen ska drabbas av hämnd och att kvinnors rättigheter ska respekteras.

Men bara timmar senare ska talibankrigare ha gått till attack mot folkmassan utanför flygplatsen i Kabul med käppar och piskor, enligt LA Times.

Kaosbilder från huvudstaden Kabuls flygplats har visat tusentals människor som riskerat sina liv genom att springa över landningsbanor, klämt sig in i överfyllda evakueringsflyg och även klamrat sig fast på plan som lyfter.

Allt för att undvika att hamna i talibanernas klor.

Andra klär sig i burka, låter skägget växa eller gömmer sig i sina hem undan sina nya härskare.

Skräcken ligger tung i Afghanistan inför vad ett nytt talibanstyre kan betyda för deras vardag och framtid.

Lovar amnesti och åker hästkarusell

Samtidigt försöker talibanerna lugna befolkningen genom att uppge att ingen kommer utsättas för hämnd eller våld. Talibansoldater har också låtit sig fotograferas inför skrattande åskådare när de testar en barnkarusell och radiobilarna på ett nöjesfält, enligt videoklipp som spridits på sociala medier.

Talibanerna roade sig med att åka radiobilar på ett nöjesfält i Afghanistan.
Även turer i en hästkarusell filmades.

Senast gruppen styrde landet, mellan 1996 och 2001, stängde de flickskolor, förbjöd kvinnor att arbeta, genomförde steningar och amputationer för att behålla den totala kontrollen över befolkningen.

På en första presskonferens sedan de tog över huvudstaden Kabul efter en chockartat snabb offensiv över landet, utlovade talibanerna en ”inkluderande islamisk regering”.

I ett pr-drag, som inte många vågar lita på, försäkrade talespersonen Zabihullah Mujahid att man inte är ute efter hämnd och att man ger amnesti till alla som samverkat med västerländska ambassader eller soldater under åren sedan USA och dess allierade invaderade Afghanistan 2001.

– Jag vill försäkra alla landsmän, vare sig de var översättare, var inblandade i militära aktiviteter eller var civila, att de är benådade. Ingen kommer utsättas för hämnd. Vi vill inte att de talangfulla unga som växt upp här ska lämna landet. De är våra tillgångar, sa Mujahid.

– Vi lovar att ingen kommer knacka på deras dörrar och fråga varför de hjälpte till, sa han, trots många rapporter runt om landet som vittnar om att de gjort just det, skriver The Guardian.

Talibanernas talespersonen Zabihullah Mujahid under presskonferensen.

Slogs med käppar och piskor

Talibanernas toppman uppmanade alla som flytt till flygplatsen i hopp om en evakuering utomlands att återvända till sina hem.

Bara timmar efter de försonliga orden under kvällen kom uppgifter från Los Angeles Times korrespondent på plats i Kabul att talibaner angrep folkmassan som samlats i närheten av flygplatsen.

De ska ha slagit människor med käppar och piskor. Även skottlossning ska ha förekommit, uppger LA Times-journalisten Marcus Yam på Twitter.

”Minst ett halvt dussin skadades när jag var där, inklusive en kvinna och hennes barn”, skriver han.

President Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sa under en pressträff i Vita huset tidigare under tisdagskvällen att talibanerna har lovat fri lejd för civila att kunna ta sig till flygplatsen.

Pentagon har också bekräftat att den amerikanske toppgeneralen Frank McKenzie har haft möte med ledande talibaner i Doha, Qatar, och varnat dem för att förhindra USA:s evakuering av civila och personal ut ur landet.

Luddigt löfte till kvinnor

Under pressträffen sa Zabihullah Mujahid också att frågan om kvinnors rättigheter är ”väldig viktig” för talibanerna.

– Vi vill försäkra dem att kvinnor inte kommer diskrimineras, men självklart inom de ramar vi har.

Talespersonen sa också att talibanerna stöder en ”fri och oberoende media”, men hade rätt många om och men gällande den saken. Tidningar och tv ska bland annat inte jobba ”i strid mot nationella värderingar” eller ”ge uttryck för religiösa motsättningar”.

25-åriga Manizha ger inte mycket för topptalibanens försäkringar. Hon var med sin familj, mamma och syskon, i hemmet i byn i norra Afghanistan när talibanerna knackade på dörren i förra månaden.

Hon berättar för CNN att de krävde att mamman Najia lagade mat åt 15 av gruppens krigare.

– Mamma sa: ”Jag är fattig, hur ska jag kunna laga mat åt er”. De började slå henne. Min mamma föll ihop och de slog henne med sina vapen, säger Manizha till tv-kanalen.

25-åringen skrek åt talibanerna att sluta. De avbröt ett ögonblick innan de kastade in en handgranat i ett annat rum och försvann därifrån. Fyrabarnsmamman dog av misshandeln.

”Vi vill försäkra dem att kvinnor inte kommer diskrimineras, men självklart inom de ramar vi har”, säger Zabihullah Mujahid.

CNN skriver att i de områden som tidigt hamnade under talibanernas kontroll har man förbjudit tv, förbjudit kvinnor att söka sjukvård utan en manlig följeslagare och tvingat män att låta skägget växa.

I Kabul uppges kvinnor nästan helt ha försvunnit från stadens gator. Män köper i panik upp de burkor som finns i affärerna för att deras fruar och döttrar ska kunna vistas ute utan att råka illa ut, skriver CNN.

Många afghaner litar inte på talibanernas ord om att det tidigare styrets illdåd inte kommer att upprepas.

USA i kontakt med talibanledare

FN:s talesperson Stéphane Dujarric sa under tisdagen till reportrar i New York att man kommer att döma talibanerna inte utifrån vad de säger, utan hur de agerar.

– Vi behöver se vad som faktiskt kommer att hända och hur de håller sina löften, säger han enligt The Guardian.

Afghaner som flydde landet under söndagen i det amerikanska C-17-planet.

DAILY Fast i Kabul – Ali, 19, berättar

Aftonbladet Daily med Ali, 19, boende i Kabul.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering om talibanernas övertagande av Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Kabul

USA

Pentagon