Nyheter

Ukraina: Läget allt mer desperat i Lysytjansk

Av: 

TT

NYHETER

Situationen i Lysytjansk i Luhansk i östra Ukraina blir allt mer desperat. Oavbrutet bombardemang från rysk sida gör det omöjligt att evakuera civila, uppger regionens guvernör.

Den ryska militära offensiven i Donbass riktas till stor del mot Lysytjansk sedan tvillingstaden Sievjerodonetsk nyligen fallit. Luhanskregionens guvernör Serhij Hajdaj säger att situationen är ”extremt svår” med oupphörliga artilleri- och flygangrepp mot staden, som har omkring 100 000 invånare.

Anfall från olika håll

Enligt Hajdaj använder ryssarna ”nästan alla sina styrkor” för att från olika håll inta staden, som ligger på den västra sidan av floden Donets.

”Det är svårt att hitta en säker plats i staden. Människor drömmer om åtminstone en halvtimmes tystnad, men ockupanterna slutar inte att skjuta med alla tillgängliga vapen” säger Hajdaj i en video på Telegram rapporterar BBC.

Han säger att det är svårt att ta sig in och ut ur staden eftersom vägarna till Lysytjansk är belamrade med granatrester. Samtidigt försöker ryssarna ta kontroll över motorvägen som förbinder staden med Bachmut, cirka fem mil bort. Invånare som vill lämna staden försöker i stället göra det med tåg.

Ryssland lämnar Ormön

Inga ryska styrkor på Ormön längre”, skriver ukrainska regeringsrådgivaren Andrij Jermak på Twitter. Enligt Ukrainas militär lämnade ryssarna Ormön efter att under natten ha attackerats av robotar och artilleribeskjutning.

Ormön intogs av ryska styrkor under krigets första dagar. Det är en strategiskt viktig plats i Svarta havet, eftersom den ligger nära hamnstaden Odessa och skulle kunna användas som utgångspunkt för en attack mot staden. Ukraina har genomfört intensiva attacker mot ön sedan den belägrades. Ryssland har också, enligt brittisk underrättelse, haft svårt att få fram stöd till styrkorna som ockuperat Ormön.

Enligt Rysslands försvarsdepartement är tillbakadragandet en ”gest för att visa god vilja” och att det öppnar för att börja transportera de tusentals ton spannmål som suttit fast i Ukraina på grund av kriget.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: