Ann Linde om kritiken: ”Vi har inte vikt oss för Erdogan”

MADRID. Ann Linde garanterar att Sverige inte kommer att utvisa personer som inte är bevisat terrorister.

– Vi har inte vikt oss för Erdogan, säger hon.

Utrikesministern säger också att avtalet med Kakabaveh bara gäller till dess att hon lämnar riksdagen.

Utrikesminister Ann Linde (S) tar emot Aftonbladet på ett hotell i centrala Madrid, dagen efter maratonmötet med Turkiet och Finland.

– Det var väldigt svåra förhandlingar, säger hon.

Vad är ditt intryck av Erdogan som förhandlare?

– Jag skulle ändå vilja säga konstruktiv. Han lyssnade på våra argument. Sedan är alla förhandlingar att ge och ta. Vi hade tydliga delar som vi inte kunde acceptera, de hade tydliga delar som de inte kunde acceptera. Sedan får man försöka sakta mala sig fram till något som ändå är godtagbart.

Ann Linde säger att hon nu tror att problemen med Turkiet är hanterade.
Ann Linde säger att hon nu tror att problemen med Turkiet är hanterade.

Finns ingen anledning till oro

Kritiker anser att Sverige vikt sig för Erdogan, hur bemöter du det?

– Vi har inte vikt oss för Erdogan. Hela frågan handlar om bedömningen att efter Rysslands invasion så räcker inte den säkerhetspolitiska linjen vi har, att vi behöver säkerhetsgarantier och ett medlemskap i Nato. När vi gjort den bedömningen så gäller det att vi kan leverera. Jag hade naturligtvis varit gladare om Turkiet inte hade kommit med några krav, nu gjorde de det och vi tog deras oro på allvar.

Avtalet med Turkiet innehåller också en del om utlämningar av personer som Turkiet klassar som terrorister. Ann Linde säger dock att personer i Sverige inte behöver känna någon oro.

– Vi kommer inte ha några utlämningar där det inte finns bevis för terroristaktivitet. Det finns ingen som helst anledning för kurder att tro att deras mänskliga rättigheter eller att deras demokratiska rättigheter skulle inskränkas säger hon.

Ann Linde, Magdalena Andersson och Oscar Stenström samlas under en femminuterspaus i förhandlingarna med Turkiet.
Ann Linde, Magdalena Andersson och Oscar Stenström samlas under en femminuterspaus i förhandlingarna med Turkiet.
”Det var väldigt svåra förhandlingar”, säger Ann Linde till Aftonbladet.
”Det var väldigt svåra förhandlingar”, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Överenskommelsen med Kakabaveh

Ser du inget problem att Sverige och Turkiet har olika uppfattningar om vem som är terrorist?

– Det har inte förändrats. Vi anser att PKK är terroristklassat. Vad det gäller PYD, YPG och det som i Turkiet kallas FETO (Gülenrörelsen), så handlar det om att vi inte ska stödja dem när det gäller något som direkt kan hota Turkiets säkerhet, det vill säga vapen och pengar och så vidare. Det gör vi inte heller idag, nu är det tydligt utskrivet.

Socialdemokraterna har en överenskommelse med Amineh Kakabaveh om att fördjupa samarbetet med PYD, kommer vi kunna fortsätta med det?

– Den överenskommelsen gäller 2021-2022, till riksdagen stänger, och är mellan partiet och Kakabaveh. 

Vad händer nu med avtalet?

– Det är upp till Socialdemokraterna att bestämma. 

Alla kan kräva misstroende

Kan vi fortsätta ha ett fördjupat samarbete med PYD?

– Det vi går in på i avtalet är att vi åtar oss att inte ge support till PYD, YPG och FETO. Vi terroristklassar inte dem på något sätt. Allt som handlar om partiets överenskommelser får partiet svara på.

Kakabaveh hotar med att få till stånd en misstroendeförklaring mot dig, hur kommenterar du det?

– Alla ledamöter i Sveriges riksdag har rätt att kräva misstroende mot vem man vill. Jag förstår att eftersom Kakabaveh inte vill att vi ska gå med i Nato är hon naturligtvis väldigt upprörd över det. Men det här är en politik som har brett stöd i riksdagen. Det är det jag har att säga om detta.

Ann Linde säger att hon nu tror att problemen med Turkiet är hanterade och att det inte är sannolikt att nya uppstår.

– Det har varit många samtal på många nivåer. Det är tröskat och inget som är gjort på en höft. 

När kan vi bli medlemmar i Nato fullt ut?

– Det borde vara så att inom ett år så har vi en ratifikation. 

S: Vi håller alltid ingångna avtal

Aftonbladet har sökt Socialdemokraterna för en kommentar om avtalet med Kakabaveh. Partiets presstjänst svarar i ett mejl:

”Socialdemokrater håller alltid ingångna avtal. Socialdemokraternas avtal med Amineh Kakabaveh handlar om politiskt samarbete för riksdagsperioden 21/22. Det slutliga svenska inträdet i Nato kommer att ske först efter riksdagsperiodens slut.

Det regeringen kommit överens om är att inte stötta PYD med vapen, pengar eller stöd som direkt hotar Turkiets interna säkerhet, vilket inte görs idag. Sveriges regering stöttar inte PYD med vapen eller finansiellt.”

Fotonot: Efter publicering hör Lindes pressekreterare av sig och ber om att få förtydliga att överenskommelsen med riksdagsledamoten Kakabaveh avslutas när Kakabaveh lämnar riksdagen.

Det gör hon formellt när det nya riksmötet öppnar efter valet, men riksdagen har nu sommarstängt och öppnar inte förrän efter valet.

Publisert:

LÄS VIDARE