Sorg och kärlek på Oslos gator

OSLO. Terrormisstänkte Zaniar Matapour brottades ner av civila kort efter skjutningen på London pub.

Ett dygn senare samlas människor på samma plats som han greps.

För att lämna blommor och sörja – men även fira kärleken, med regnbågsflaggan i hand, till musiken från de öppna barerna.

Tonerna från ABBA:s ”Lay all your love on me” fyller bargatan vid Hambros plass i Oslo i den varma sommarkvällen.

Nästan ett dygn har gått sedan den terrormisstänkte Zaniar Matapour greps efter masskjutningen vid London pub. Nästan ett dygn har gått sedan människor flydde för sina liv över gatan medan ljuden från skotten ekade mellan stenhusen.

På samma plats ligger nu ett växande hav av blommor, tavlor, flaggor, kort och hälsningar.

Doften från buketterna sprider sig över gatan i den varma kvällsluften samtidigt som hög musik hörs från huset mittemot minnesplatsen.

Många söker sig fortfarande hit för att sörja nattens händelse och det misstänkta hatbrottet. En del står en bit ifrån, håller om varandra, gråter stilla. En del sitter tysta ner på marken vid minnesplatsen.

Samtidigt dansar leende människor över gatan, hand i hand eller ensamma, till Abbas toner som dundrar från de öppna fönstren.

Med uppsträckta armar håller de regnbågsflaggan högt över huvudet.

Kontrasterna är stora. Samtidigt har många Oslobor också visat att de mitt i all sorg står upp för varandra – och inte låter sig tystas. Trots det misstänkta terrorbrottet som skett knappt en dag tidigare, och trots att alla evenemang till Pride ställdes in.

– Vi är här, vi gömmer oss inte. Jag tycker att vi skulle gått i paraden, för att visa att vi verkligen inte ger oss, säger Nina, 51, som tidigare under dagen besökt platsen för att lämna blommor.

På flera av stadens byggnader sitter regnbågsflaggor uppsatta. På en pub bredvid Oslo tingshus, som ligger på andra sidan av London pub, är uteserveringen fullsatt på lördagskvällen.

Samtidigt står ett tiotal sörjande en bit därifrån, intill den ännu avspärrade baren.

– Jag tror att det är väldigt viktigt för folk att samlas i dag. Att man inte är ensam. Dagen har varit väldigt viktig av den anledningen, säger en kvinna som tidigare under dagen gick i den spontana Pride-paraden.

– Kärlek är kärlek. Så är det. Och det vill vi gärna visa att vi står för, säger en annan kvinna som också gick i paraden under dagen.

Aftonbladets team i Oslo: Reporter Amanda Hällsten och fotograf Pontus Orre.
Aftonbladets team i Oslo: Reporter Amanda Hällsten och fotograf Pontus Orre.

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Jennifer Laxén, Tobias Sahlén och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET