Kungahuset en ”gräns” i utredningen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Achmad Ibrahim
Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Arkivbild.

Att kräva att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ska hållas ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi är att gå över en gräns, säger landets utrikesminister Adel al-Jubeir i en BBC-intervju.

Nedsättande tal om kronprinsen eller hans far kung Salman tolereras inte, enligt ministern.

– De representerar varje saudisk medborgare och varje saudisk medborgare representerar dem. Och vi tolererar inte någon diskussion om något som är nedlåtande mot vår monark eller vår kronprins, säger ministern.

Jamal Khashoggi skrev bland annat kolumner för The Washington Post. Han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober och kom inte levande ut därifrån.

Adel al-Jubeir upprepar att kronprinsen inte varit inblandad i mordet.

– Vi har varit väldigt tydliga. Utredningar pågår och vi kommer att straffa de individer som är skyldiga till detta, säger han.

Saudiarabien har uppgett att Khashoggi dödats under sitt besök på konsulatet och att 21 människor har gripits misstänkta för mordet.

Utrikesministern uppmanar Turkiet att lämna över alla bevis om mordet och sluta läcka information. Han säger även att USA skulle agera kortsiktigt om landet skulle välja att införa sanktioner mot Saudiarabien med anledning av händelsen.

Publicerad: