Republikanska senatorer: Kronprinsen ligger bakom mordet

Av: Anna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera topprepublikaner går emot Donald Trump i frågan om den saudiske kronprinsens delaktighet i mordet på Jamal Khashoggi.

Detta efter ett möte med CIA-chefen Gina Haspel på tisdagen.

– Kronprinsen skulle fällas på 30 minuter om han ställdes framför en jury, säger republikanen Bob Corker.

På tisdagen fick amerikanska senatorer information från CIA-chefen Gina Haspel om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Efter mötet uttryckte flera republikanska toppsenatorer att de, till skillnad från president Donald Trump, är övertygade om att det är Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ligger bakom mordet på konsulatet.

– Du måste vara medvetet blind för att inte komma till slutsatsen att det här var iscensatt och organiserat av personer under Mohammed bin Salmans order, säger republikanen Lindsey Graham.

Han menar att det finns ”noll procents chans” att kronprinsen inte var inblandad i mordet.

– Det finns ingen rykande pistol. Det finns en rykande såg, fortsätter han och hänvisar till den bensåg som ska ha använts efter mordet.

1 av 3 | Foto: JONATHAN ERNST
Lindsey Graham möter pressen efter mötet med CIA-chefen Gina Haspel.

”Skulle fällas på 30 minuter”

Lindsey Graham fick medhåll av ordföranden i senatens utrikeskommitté, republikanen Bob Corker.

– Kronprinsen skulle fällas på 30 minuter om han ställde framför en jury, säger Bob Corker, rapporterar flera amerikanska medier.

Han har också sagt att han inte hyser några tvivel om att kronprinsen beordrade och informerades om mordet.

Mördades av dödspatrull

Jamal Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i höstas. CIA:s rapporter visar att flera personer i den dödspatrull som ska ha utfört mordet är nära knutna till kronprins Mohammad bin Salman. Han har hela tiden förnekat mordet.

Donald Trump har vidhållit att USA ska vidhålla sina goda relationer med Saudiarabien och har kommenterat CIA:s uppgifter om kronprinsens inblandning med: ”Kanske gjorde han det. Kanske gjorde han det inte.”

Publicerad:

LÄS VIDARE