Julen 2020

Leksaksjätte i kris – mitt under julhandeln

Av: 

Adam Westin

NYHETER

BR och Toys R Us ägare stänger olönsamma butiker och kämpar mot konkursen.

Samtidigt lovar man att konsumenter i julhandeln inte kommer påverkas.

– För svensk del pratar vi upp till 26 butiker som kommer stängas, säger koncernchefen Per Sigvardsson.

Företaget Top-Toy driver 226 BR-leksaksbutiker och 72 Toys R Us-affärer i Norden och Tyskland. Nu har ledningen beslutat att låta företaget genomgå en rekonstruktion.

Planen är att lägga ner olönsamma butiker och rationalisera på huvudkontoren. 450 tjänster ska bort och uppemot 100 butiker ska stängas, uppger koncernchefen för Aftonbladet.

– Tyskland stänger vi helt som land, det är 21 av butikerna. För svensk del pratar vi upp till 26 butiker, säger Per Sigvardsson, koncernchef på Top-Toy.

Stänger butiker i januari - mars

Majoriteten av de svenska butikerna är BR, men det kommer också bli några Toys R Us, uppger koncernchefen. Vilka är i nuläget inte klart. Butikerna som ska stängas kommer avvecklas under perioden januari till mars, säger Per Sigvardsson. Framöver kommer man satsa hårt på e-handel.

BR och Toys R us ägare stänger olönsamma butiker.

Gör miljardförlust

Företaget visar ett negativt driftresultat på 149 miljoner danska kronor (drygt 200 miljoner svenska kronor) i sin senaste årsrapport, och ett samlat underskott på två miljarder danska kronor (cirka 2,8 miljarder svenska kronor).

Beskedet om rekonstruktion kommer knappt en månad före jul. Men företaget försäkrar att det inte kommer ha några konsekvenser för de nordiska kunderna. Man ska få sina leksaker i tid och ha samma bytes- och klagorätt.

– Ur ett kundperspektiv har vi öppet som vanligt och vi har öppet hela julen. Man kan också byta varorna efter julen, så vi lägger absolut mest fokus just nu på våra kunder, säger Per Sigvardsson, koncernchef för Top-Toy.

”Barn leker inte på samma sätt”

I mars stängdes Toys R Us verksamhet i USA. Då påverkades inte den svenska marknaden, men nu har de hårda vindarna nått Norden och bolaget som äger Toys R Us i regionen.

– Leksaksindustrin är under en enorm press, och den kommer framförallt av att barn inte leker riktigt på samma sätt med leksaker idag som man gjorde förr. Jag kan bara se på mina egna barn, jag själv när jag var liten lekte med till exempel Lego och Playmobil. Idag är man mycket mer på sin iPad eller sitt tv-spel. Vi i leksaksbranschen måste ju bli mer innovativa för att motverka det här, och jag tror också att föräldrarna måste tänka till. Att man inte bara låter barnen sitta med iPad, utan man måste ju också leka på riktigt, säger Per Sigvardsson, koncernchef på Top-Toy.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Toys R Us ansöker om konkurs

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

E-handel

BR-Leksaker

Toys R Us

Jul

Högtider

AB Voice