Politik

Backade i valet – fick mest pengar till administration

M och MP valets stora förlorare – får mest pengar per mandat

Av: 

Marcus Nilsson

NYHETER

Nya blågröna styret i landstinget i Stockholm lovar att banta byråkrati och onödiga kostnader.

Men samtidigt klubbade landstinget igenom att öka partistödet till sig själva.

Störst tillskott i kassan får valets fiaskopartier MP och M.

– Många höjde på ögonbrynen och kunde inte tro det, säger en källa med insyn i budgetarbetet.

Stockholms läns landsting styrs sedan valet av alliansen tillsammans med Miljöpartiet. MP gick över från oppositionen efter valet för att utestänga Sverigedemokraterna från inflytande.

I den nya blågröna styrets budgetförslag som presenteras under tisdagen finns satsningar på minskad administration. Mer pengar ska gå till personalen med en plattare organisation. Bland annat för att lätta på den ansträngda situationen på Danderyds sjukhus.

Under 2019 ska 900 miljoner dras in på landstingets egen administration, vilket exempelvis innebär en halvering av de närmare 900 administratörer som jobbar centralt i landstinget. Dessutom utlovas återigen att notan för alla dyra konsulter ska dras ner rejält.

– Nu lägger vi in en högre växel. Region Stockholm ska bli den minst byråkratiska regionen i landet med bättre ledning, styrning och uppföljning, sa Irene Svenonius till SvD.

Politiska organisationen växer

Nu kan Aftonbladet avslöja att trots minskad administration växer den politiska administrationen bakom kulisserna. Utåt sett minskas antalet landstingsråd från femton till tolv. Men samtidigt växer den övriga organisationen med politiska sekreterare och heltidsanställda politiker. Det genom en överenskommelse mellan de styrande partierna.

En partiöverenskommelse handlar om hur mycket pengar som partierna ska få av budget för att bedriva sin politiska verksamhet till skillnad från partistödet som regleras av kommunallagen. Pengar som ska gå till de olika partikanslierna bestämts av de styrande partierna. Oppositionen har rätt att säga ifrån men har ingen reell makt att opponera sig mot förslaget.

En källa med god insyn i arbetet med överenskommelsen säger till Aftonbladet att många blev förvånade över de ökade utgifterna.

– Många höjde på ögonbrynen och kunde inte tro det. Att få så mycket mer pengar när mandaten blivit mindre är verkligen anmärkningsvärt, säger en källa.

De partierna som backade mest i landstingsvalet i Stockholm, M och MP, är de partier som får mest politiskt stöd ekonomiskt. Ser man till antalet mandat har Moderaterna 598 159 kr per mandat. En ökning med 265 924 kr sedan 2010 då partiet hade 53 mandat mot dagens 31.

MP har den kraftigaste ökningen per mandat. 2010 hade partiet femton mandat och 389 367 kr i stöd. 2018 har partiet åtta mandat och 953 600 kr per mandat. En förklaring till den ökningen kan vara att MP numer styr landstinget och till det behövs en större organisation.

Totalt sedan valet 2010 har kostnaderna för stödet till de olika partikanslierna ökat med 24 407 208 kronor och ligger totalt på 84 966 718 kronor. En uppenbar anledning till det är att 2014 tillkom det ett parti då SD kom in i landstinget.

Blir region 2019

I juni beslutade riksdagen att Stockholms läns landsting blir region från och med 2019. I och med beslutet tar SLL även över en del uppgifter från Länsstyrelsen. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius menar att det ökade ansvaret också innebär att landstinget behöver utökad organisation.

– Man kan koppla den utökade organisationen till ombildningen till region där vi får ett utökat ansvar med mer poster att fylla och dessutom tyngre uppgifter som kommer kräva mer politiks arbete, säger Irene Svenonius.

Inför valet i en intervju med Dagens Nyheter beskrev Finanslandstingsrådet Irene Svenonius att hon ville kapa kostnader genom minskad administration.

Hur rimmar det du sa i DN med det som sker nu?

– Min uppfattning är fortfarande att vi ska vara så få politiker som möjligt och ha så lite uppdrag som möjligt. Men vi måste ha det antal uppdrag som krävs för att fullfölja våra demokratiska skyldigheter.

Efter artikeln publicering vill moderaterna framföra nedanstående:

– Aftonbladets uppgifter är uppenbart felaktiga. Moderaterna har fått mindre i partistöd efter valet i höst, inte mer som Aftonbladet felaktigt påstår, säger Gustaf Drougge kanslichef för Moderaterna i SLL.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholms landsting blir grönblått

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Valet 2018

Region Stockholm

Moderaterna