”Det har gått 20 år och livet är bra”

Av:  TT TT

En dag som började med förväntningar slutade i en tragedi som förändrade Bobby Stankovics liv för alltid.

20 år efter brandkatastrofen i Göteborg som tog 63 unga människors liv berättar han om hur han kommit vidare efter förtvivlan och ilska.

Tillsammans med några andra var den då 16-årige Bobby Stankovic med och arrangerade en fest i en föreningslokal vid Backaplan i Göteborg den 29 oktober 1998. När han tänker tillbaka på den där dagen i dag minns han främst förväntningarna.

– Det skulle ha varit kul... innan allt bröt ut, berättar han.

Bobby Stankovic och hans flickvän stod i baren när katastrofen inträffade strax före midnatt. Även om de såg folk strömma ut förstod de inte omedelbart att något var fel. Men sedan kom något han beskriver som ett eldklot från festlokalen.

Svårt att ta in

– Då fattade jag att något var fel. Folk fick panik, men vi tänkte att det var säkrast att stå kvar i baren i stället för att ge oss ut i kaoset. Men tillslut förstod vi att vi var tvungna att ta oss ut och att det var fara för livet.

– Folk sprang ned varandra i lager, det bildades en propp i dörren och man kom inte ur lokalen. Så vi blev kvar därinne.

Bobby förlorade medvetandet, men var ändå en av dem som kom ut levande. Hans flickvän gjorde det inte. Direkt efteråt fanns inte så många tankar, berättar Bobby. Han låg på sjukhuset, allvarligt skadad, och hade svårt att ta in allt.

– "Vad var det som hände?" frågade man sig. Sedan fick man reda på vilka som hade gått bort. Det fanns inte utrymme att tänka så mycket, utan mer att man skulle försöka läka själv.

Lång väg tillbaka

De första tio åren efter branden beskriver Bobby som väldigt negativa. Han mådde dåligt, hade svårt att handskas med alla känslor och blev destruktiv mot sig själv.

– Det tog många år för mig att ta in detta, att förstå att jag också hade varit med om det här. Jag glömde bort alla känslor och såg inte mig själv som en del av den här händelsen.

Den riktiga vändpunkten kom efter Utøya 2011, då Anders Behring Breivik sköt ihjäl 67 unga människor på sommarläger.

– Jag ställde killarna som anlagt branden mot honom, och i förhållande till honom blev de här killarna så små. Det var första gången tankarna kom att det kanske inte var meningen, att de inte ville det här. Där släppte den största stenen.

Har förlåtit

Fyra unga män dömdes i juni 2000 för branden på Backaplan där 63 människor omkom. Det fanns en tid då han kände ilska gentemot dem, men i dag har Bobby gjort sig fri från den typen av tankar.

– Jag har förlåtit dem helt och hållet, och jag hoppas att de också hittar ett sätt att leva vidare på.

TT: Hur känner du för den 29 oktober?

– Det är en svår fråga, jag vet inte vad jag känner. Egentligen är det mycket, men den dagen tynger inte mig på det sättet. Det har gått 20 år och livet är bra, säger Bobby.

Publisert:

LÄS VIDARE