Kaoset på sjukhuset fick Victoria, 24, att säga upp sig

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

En stressad miljö där patienter har tvingats ligga i sjukhusets korridorer och en svag personalstyrka blev till sist för mycket för sjuksköterskan Victoria Lundqvist som nu har sagt upp sig, skriver SVT Väst.

– Det är lättare att man gör misstag när patienter ligger huller om buller, säger hon till Aftonbladet.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Victoria Lundqvist, 24, jobbat som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning på Kungälvs sjukhus. Men nu är hon en av flera som har sagt upp sig på grund av den rådande situationen på avdelningen. Enligt henne har de fått ta emot extra mycket patienter när andra avdelningar stängts ned och det dragits ned på platser.

– Patientflödet minskar inte utan det är samma tryck som vanligt och då hamnar det jättemånga patienter hos oss, säger hon.

Dessutom är personalstyrkan för liten.

– Det finns inte någon personal som vill jobba på sjukhuset för att det är så dålig lön, dåliga arbetstider och hög arbetsbelastning.

Enligt henne har hon upplevt stress på jobbet sedan förra hösten då det var influensa och magsjuka som gick och patienter tvingades ligga i korridoren, något även SVT skrivit om.

– Det brukar annars lugna sig till våren men sommaren var den värsta på länge. Det är först nu, denna vecka, som man börjar känna att det blivit lite bättre och att man har kunnat andas mellan varven. Men det dröjer inte länge förrän smittorna kommer igen och då blir det samma sak.

1 av 2 | Foto: Privat.
Victoria, 24, har sagt upp sig från akutvårdsavdelningen på Kungälvs sjukhus.

”Varit lätt att förväxla patienter”

Även patienterna har påverkats, menar Victoria. De har tvingats ligga i korridorerna och matsalen, vissa har saknat larmklocka och skötsel av hygien har fått ske bakom små skärmar som enda skydd från insyn.

– Det har även varit lätt att förväxla patienter när det har varit stressigt. Det är lättare att man gör misstag när patienter ligger huller om buller.

Hon tror att lösningen på problemet är att höja lönerna.

– För då kommer fler att söka hit och det kommer att bli mer attraktivt och öppna upp för fler vårdplatser.

Victoria vill dock inte skylla avdelningen hon jobbar på utan det är ett nationellt problem menar hon.

– Det här är inget som sticker ut hos just oss utan det är ett större problem som man behöver kika på i hela landet känns det som. Det är inte bara jobbigt för oss sjuksköterskor utan även för chefer och läkare, det är jobbigt för alla.

Sjukhusdirektören Magnus Karlsson bekräftar situationen på sjukhuset.

– Det är en ökad fara för patienterna när det är stora överbeläggningar. Framför allt är det också en oerhörd påfrestning för personalen, säger sjukhusdirektör Magnus Karlsson till SVT.

Han tror dock inte att höjda löner är hela lösningen, vilket även Vårdförbundet vill se.

– Vi måste också ha en bättre arbetsmiljö på de avdelningar som idag är hårt belagda, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM