London: Kan bli allvarligt för Saudiarabien

Foto: Hürriyet/AP/TT
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är försvunnen. Han sågs senast när han gick in i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Demonstranter utanför Saudiarabiens ambassad i Washington, USA, frågar vad som hänt med Jamal Khashoggi.

avTT

NYHETER

Turkiet kan inte tiga om den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, enligt landets president Recep Tayyip Erdogan.

Storbritanniens utrikesminister säger att Saudiarabien står inför "allvarliga konsekvenser" om Khashoggi mördats på konsulatet i Istanbul.

– Människor som länge har sett sig själva som vänner till Saudiarabien säger att det här är en mycket, mycket allvarlig fråga. Om dessa anklagelser är sanna kommer det att bli allvarliga konsekvenser eftersom vår vänskap och vårt partnerskap bygger på gemensamma värderingar, säger utrikesminister Jeremy Hunt.

Han säger också att han talat med sin saudiske kollega Adel al-Jubeir och sagt att London är "mycket, mycket oroat" över saken.

Storbritannien och Saudiarabien är ekonomiskt och politiskt allierade.

"Mycket tuffa"

Khashoggi har inte setts till sedan han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Saudiarabien vidhåller att journalisten lämnade konsulatet samma dag, men turkiska företrädare misstänker att dissidenten mördats på konsulatet och att ett underrättelseteam på 15 saudier flögs till Turkiet för uppgiften.

USA:s president Donald Trump säger till tv-kanalen Fox att amerikanska utredare arbetar på plats med försvinnandet tillsammans med turkiska kollegor.

– Vi är mycket tuffa. Och vi har utredare där borta och arbetar tillsammans med Turkiet, och uppriktigt sagt arbetar vi med Saudiarabien. Vi vill få reda på vad som hänt, säger Trump.

Men en turkisk diplomatkälla förnekar att några amerikanska utredare är inkopplade.

– Informationen om att de Förenta staterna har avdelat utredare i fallet Khashoggi är inte korrekt, säger källan enligt nyhetsbyrån Anatolia.

Skeptisk Erdogan

Den turkiske presidenten säger till tidningen Hürriyet att "alla aspekter av händelsen" utreds. Han har uppmanat Saudiarabien att släppa bilder på Khashoggi från övervakningskamerorna.

Enligt turkiska myndigheter har konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit försvunnit.

Men Erdogan är skeptisk till att det inte fanns några kamerasystem på konsulatet när Khashoggi var där, och de saudiarabiska övervakningssystemen är mycket avancerade, säger han.

– Om en fågel flög, eller om en fluga eller mygga dök upp, skulle systemet fånga det.

ARTIKELN HANDLAR OM