Abortmotståndare i riksdagsvalet

Av: Erik Melin, Malvina Britts, Pär Karlsson, Tina Remius

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristna värdepartiets ordförande Per Kronlid.
Foto: FRIDA LENHOLM
Kristna värdepartiets ordförande Per Kronlid.

De vill införa ett abortförbud och stoppa ”propaganda som likställer den homosexuella livsstilen med det heterosexuella äktenskapet”.

Nu har Kristna värdepartiet värvat tillräckligt med namn för att ställa upp i riksdagsvalet i september, skriver Dagens nyheter.

De vill ta spjärn för tron på människovärdet och deras huvudfråga är att införa ett abortförbud. Det kristna värdepartiet startades i januari 2014 för att driva just abortfrågan. Partiet tycker Kristdemokraterna har blivit för mjuka i frågan, för att få en plats i alliansregeringen, skriver DN.

Nu har de samlat in 1 800 namnunderskrifter – 300 fler än de 1 500 som behövs för att ställa upp i riksdagsvalet, enligt DN.

”Snabbare än väntat”

Och enligt partiets ordförande Per Kronlid gick det fort att samla in de 1 500 namn som krävs för att få registrera sig hos valmyndigheten.

– Det gick både snabbare och lättare än vi trodde, säger han till DN.

Per Kronlid säger att Sverige har extremt höga aborttal och nu hoppas han på att partiet ska komma att göra skillnad i frågan. Men partiet har flera kontroversiella punkter i sitt principprogram.

De vill se ett förbud mot ”abortiva preventivmedel” och anser att det endast är när graviditeten hotar kvinnans fysiska liv som det är moraliskt acceptabelt att avbryta graviditeten.

Dessutom vänder sig partiet mot samkönade adoptioner och ensamståendeadoptioner.

Värnar heterosexuella äktenskap

Det kristna värdepartiet anser inte att alla samlevnadsformer är likvärdiga. De betonar att det är i det intima umgänget mellan en man och en kvinna som barn blir till och att barnen behöver både sina föräldrar.

Därför värnar de det heterosexuella äktenskapet.

I sitt partiprogram skriver de att de ”motsätter oss allt statligt stöd till propaganda som riktar sig till ungdomar och som likställer den homosexuella livsstilen med det heterosexuella äktenskapet”. De skriver vidare att partiet ”motsätter oss statligt stöd till en sex- och samlevnadsundervisning som inte betonar äktenskapet och den relationella sidan av samlivet”.

Lagstiftning kring trohet

Vidare vill man tillåta hemundervisning och säkerställa att försvaret ”har de resurser de behöver för att klara sitt arbete”. Surrogatmödraskap vill partiet förbjuda.

Partiet vill främja livslång trohet genom lagar och beskattning. Tvåsamhet livet ut ”ligger i vuxnas sanna intresse”, skriver partiet.

EU är nödvändigt i frågor som miljö och internationell brottslighet, menar Kristna värdepartiet. Men man tycker inte att EU ska bestämma över inrikespolitiska frågor.

"Fyrkantigt och omänskligt"

Kristdemokraterna avböjer att kommentera faktumet att Kristna värdepartiet nu kan ta sikte mot riksdagen. Men partiledaren Göran Hägglund har tidigare sagt:

– Säger man att KD blivit för liberala i abortfrågan så beskriver man verkligheten på ett annat sätt som än den sanna. De vill totalförbjuda aborter. Det är ett väldigt fyrkantigt och omänskligt tankesätt.

Han poängeterade också att KD står bakom den svenska abortlagstiftningen.

– Vi jobbar gärna för att få ned antalet oönskade graviditeter men det är något helt annat än att använda förbudsvägen.

Publicerad: