Kritik mot förslag om allmoseförbud

1 av 8 | Foto: – Vi lever inte som människor här, säger Viorica Vaduva, 42, från Rumänien.
NYHETER

Professor Bo Rothstein har föreslagit ett förbud mot att ge tiggare pengar.

Men hans inlägg i DN Debatt möts av kritik.

”Blir förvånad för jag hade högre tankar om professor Bo Rothstein. Tiggeriparallellen till sexköpslagen håller inte”, skriver riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) på Twitter.

Foto: Bo Rothstein.

I ett inlägg på DN Debatt föreslår Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att det borde införas ett förbud mot att ge pengar till tiggare.

Professorn drar paralleller till det förbud mot sexköp som infördes 1999 som visat sig haft positiva effekter och minskat prostitutionen.

”Surrealistisk idioti”

”På samma sätt som att den som aldrig så generöst betalar till prostituerade (och kanske dessutom behandlar dem väl) likväl anses klandervärd, måste den som bidrar till den fortsatta sociala förnedring som gatutiggandet utgör också betraktas som klandervärd. Den som ger till gatutiggeri bidrar kanske också till den organiserade brottsligheten och människohandel”, skriver Rothstein i sitt inlägg.

Men jämförelsen möts av kritik, inte bara från Maria Abrahamsson (M). På Twitter har många haft åsikter om debattinlägget och Ola Kronkvist, lärare och forskare vid polisutbildningen i Växjö, tar kritiken ett steg längre:

”Den bärande idén är alltså att de absolut fattigaste måste bli ännu fattigare innan de själva ska överge sina bekväma latemansdagar som gatutiggare i den svenska decembermörkret. Surrealistisk idioti av episka proportioner”, skriver han på Facebook.

Aaron Israelsson, chefredaktör för tidningen Faktum som säljs av hemlösa i Göteborg, är även han skeptisk mot Rothstein.

– Min spontana reaktion var att det var ett skämt. Men tyvärr måste vi nog ta en professor som skriver i DN på allvar, säger han till GP och utvecklar sin kritik:

– Att jämföra utnyttjande av människor i missbruk eller människohandel, med människor som ger pengar för att hjälpa, är konstigt. Jag kan hålla med om att det är komplicerat att ge pengar till tiggare, då det blir ett skevt maktförhållande. Men förslaget skulle leda till att tiggarnas samhälle förfaller ännu mer.

Även vid Stadsmissionen i Stockholm möts förslaget med viss skepsis. Ett sådant förbud skulle inte lösa problemet för de utsatta, menar man.

– Tiggeri är ett symptom på att många människor i vår omvärld lever i fattigdom. För att komma åt grundproblemet måste man föra en dialog och samtal på internationell och EU-nivå. Framför allt med de länder, exempelvis Bulgarien och Rumänien, som berörs i hög grad, säger Anna Johansson, social chef vid Stadsmissionen i Stockholm till TT.

Även visst stöd

Bo Rothstein menar att ett förbud skulle tvinga fram omfattande strukturella åtgärder som krävs för att hjälpa de som tigger. Det tror inte Anna Johansson på Stadsmissionen.

– Man kan fundera över vad det är för omfattande strukturella åtgärderna som han skriver om men inte går in närmare på. Där tänker jag att det finns två varianter. Det ena är strukturella reformer här i Sverige som skulle kunna vara att inkludera fler i våra trygghetssystem så att även EU-migranter omfattas. Det är andra är att säga att de strukturella reformerna bör ske i Europa. Men där har vi små möjligheter att påverka hur länderna tar hand om sina medborgare och hur man jobbar med inkomstutjämning, säger hon.

Men vissa ser mer positivt till Rothsteins inlägg, bland annat Lars Beckman (M), riksdagsledamot från Gävleborg, som tillsammans med partikamraten Ulf Berg från Dalarna föreslagit ett liknande förbud.

”Kloka synpunkter om varför det vore klokt att överväga förbud mot tiggeri även i Sverige”, skriver Beckman på Twitter.
Fotnot: Aftonbladet har sökt Bo Rothstein.