Organregistret kraschade av trycket

NYHETER

Sidan låg nere under en timme

Svenska hjälten Martha Ehlins uppmaning till svenska folket fick effekt.

Under fredagskvällen kraschade donationsregistrets hemsida av besökstrycket.

– Så vitt jag vet har sidan aldrig legat nere på grund av överbelastning tidigare, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Socialstyrelsen.

På fredagskvällen tog Martha Ehlin, 36, emot priset för årets kämpe på Svenska Hjältar-galan som sändes på Aftonbladet och TV4. Med hjälp av fem nya organ; en ny lever, en ny bukspottskörtel, en ny magsäck, tolvfingertarm och tunntarm, lyckades hon besegra den cancer som hotade att ta hennes liv.

Som ett sätt att säga tack till den okända donator som räddade hennes liv startade hon föreningen Mod, Mer organdonation, tillsammans med Peter Carstedt.

På Svenska Hjältar-galan passade hon på att uppmana alla tv-tittare att anmäla sig till donationsregistret.
Det hade effekt.

Hela Socialstyrelsens hemsida låg nere under en dryg timme på fredagskvällen. Sajten klarade inte av besökstrycket.

– Så vitt jag vet har sidan aldrig legat nere på grund av överbelastning tidigare. Det är väldigt glädjande att en sådan här tillställning kan skapa intresse, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Socialstyrelsen.

"Misslyckande för Socialstyrelsen"

Hur många som verkligen registrerade sig har hon inga siffror på, men hon är övertygad om att det kom in nya donatorer i går.

– Det har varit ett stort intresse. Jag tror inte att folk hade gått in på sidan om de inte hade haft för avsikt att registrera sig, säger Irene Sokolow.

Martha Ehlin tycker dock att myndigheten kunde förberett sig bättre inför Svenska Hjältar. Hon och kollegan Peter Carstedt hade förvarnat Socialstyrelsen att besökstrycket kunde bli stort på fredagskvällen.

– Det är en blandad känsla. Det är förstås bra att folk går från ord till handling, men det är också ett misslyckande för en myndighet som inte kan sköta sitt system, säger Martha Ehlin.

– Jag hoppas inte att det inte gör att man tappar förtroende för frågan. Om man inte hade möjlighet att registrera sig hoppas jag att man går in och provar igen, fortsätter hon.

Fotnot: Här kan du gå in och anmäla dig: Donationsregistret