Nyheter

Aftonbladets Lena Mellin om dagens röstmiss

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin reder ut vad röstmissen i riksdagen handlar om.

Lena Mellin
Lena Mellin

Vad var det för omröstning?

– På ytan handlar det om att oppositionen ville uppmana regeringen att ta tillbaka förslaget om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt. Under det lurar huvudfrågan - att oppositionen ville ge regeringen en knäpp på näsan för att de inte har stöd för sin politik av en riksdagsmajoritet.

Hur viktig var frågan för oppositionen?

– Den var viktig så till vida att de ville visa klorna för regeringen. Sedan visar det sig att klorna inte var så välvässade. Tvärtom förlorade de omröstningen.

Hade oppositionen vunnit om Mikael Damberg, Jonas Sjöstedt och Carina Hägg varit på plats?

– Ja det då hade de vunnit med två röster. Nu förlorade de med en.

Vad säger du om deras förklaringar?

– Damberg och Hägg kom för sent. Sjöstedt hade fått uppgift om att han var utkvittad och så var han inte det. Att komma för sent är slarvigt. Har man däremot fått uppgift om att man är utkvittad skulle jag nog också lita på den uppgiften.

Hur fungerar kvittningssystemet?

– Alla partier har en kvittningsman. De träffas inför omröstningar för att säkerställa att balansen mellan regeringen och oppositionen är precis som den ska vara på pappret även om en massa människor är borta. Sverigedemokraterna ingår inte i kvittningssystemet.

Vad tror du att det här kommer få för konsekvenser?

– Jag tror att det allmänna intrycket av dagens händelser är att oppositionspartierna misslyckades med att tvåla till regeringen eftersom de inte masade sig till kammaren. Det stärkte inte oppositionens aktier.

Vad händer nu?

– Nu händer ingenting förrän i slutet av november när oppositionen sagt att de tänker ta upp den här frågan en gång till, när man spikar ramarna för statsbudgeten i riksdagen. Då blir det en ny omröstning om de fullföljer planen.

Publisert: